вторник , 17 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Подобрила ли се е застрахователната култура на българина

Подобрила ли се е застрахователната култура на българина

Повишила ли се е застрахователната култура на българина вследствие на поредицата природни бедствия от близкото минало и какво трябва да се промени, за да може в кризисни ситуации пострадалите да получават адекватна помощ и обезщетения – това е КОД 11-13 коментираха във връзка с пороите и градушките от вчера Владимир Тодоров от Българската асоциация за пострадалите при катастрофи и Бисер Иванов, изпълнителен директор на „Дал Бог“.

Според Тодоров българите не са научили урока си, като у нас масово продължава първо да се застрахова колата, после кредита, и то по задължение на банката, и едва след това имуществото и живота. Той обаче призна, че до голяма степен вина за това носят и некоректните застрахователи през годините, които са си позволявали да искат ненужни документи, да не признават щети, да избягват плащания и т.н. Именно поради това, според него, българите имат лош опит нямат доверие в застраховането.

Във връзка с последните събития, той отбеляза, че у нас няма т.нар. кататсрофичен пул, за какъвто се говори от близо 20 години и какъвто отдавна има в другите страни. Става дума за задължителна застраховка срещу катастрофични събития с минимално ниска премия, от която обаче се натрупва внушителен фонд през годините, така че при бедствия хората да получават реалната сума за възстановяване и да не се налага държавата да помага.

Според застрахователя Бисер Иванов застрахователната култура се подобрява, но все още има много непосрещнати застрахователни нужди, като роля има както държавното регулиране, така и разяснителните кампании кога, как и кои затрахователни продукти да използваме.

Той припомни, че по закон, до 15 дни трябва да се изплати обезщетението за повредени автомобили.

Иванов отрече застрахователите да отказват да правят застраховки, но по думите му се взема под внимание рискът и от това съответно зависи застрахователната премия.

В предаването се включи по телефона и кметът на община Самоков Владимир Георгиев, който разказа, че ситуацията там вече е под контрол, не вали и по-голямата част от водата се е оттеглила. Той се надява още днес да бъде отменено бедственото положение в града. Екипи обикалят и описват щетите. Отзовават се и на отделни сигнали за отводняване. Пострадалите могат да получат еднократна помощ около 300 лв., като общината се надява да може да кандидатства и за допълнителни обезщетения.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …