сряда , 12 декември 2018
Начало / Новини / Почина легендарният британски учен Стивън Хокинг

Почина легендарният британски учен Стивън Хокинг

На 76 годишна възраст почина легендарният британски учен Стивън Хокинг. Той извоюва мястото си в историята на физиката с работата си по произхода на черните дупки и зараждането на Вселената.

Когато е на 22 години Стивън Хокинг е диагностициран с рядка форма на невромоторна болест, която кара мускулите постепенно да атрофират. Тъй като болестта се развива бързо, лекарите дават на Хокинг едва няколко години живот. Със силата на духа той успява да опровергае медиците и става един от символите на човешкия дух с неуморната си работа и желание за живот.

Въпреки че тялото ми е ограничено, умът ми е свободен да изследва вселената, да се върне в началото на времето и да влезе в черна дупка. Няма ограничения за човешкия дух.

Болестта приковава Хокинг в инвалидна количка и почти през целия си живот той говори с гласов синтезатор. Въпреки тези пречки, той създава едни от най-знаковите трудове в астрофизиката, сред които “Кратка история на времето” и “Теорията на всичко”. Хокинг има три деца от първия си брак със студентската си любов Джейн.

По-късно той се развежда с нея и се жени за една от медицинските си сестри, с която прекарва 11 години. Едно от най-големите му открития се отнася до черните дупки и енергията, която излъчват – концепцията за нея е наречена Радиацията на Хокинг. Освен нови хоризонти за научната мисъл, Стивън Хокинг ще остане в съзнанието на мнозина с мисли като тази:

Помнете – гледайте нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Не се отказвайте от труда си. Той придава смисъл на живота ви, който би бил празен без него. Ако сте достатъчно големи късметлии и намерите любовта, помнете, че е там и не я захвърляйте.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …