четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Победителят в „Лаборатория за слава“ обяснява как да си направим резервни органи

Победителят в „Лаборатория за слава“ обяснява как да си направим резервни органи

Девет млади учени се класираха за финала на популярния конкурс „Лаборатория за слава“, с който започна Софийския фестивал на науката. Критериите бяха само три – научна достоверност, яснота и харизма.

В еМисия България гостува победителят в националния конкурс – д-р Петър Ефтимов, ветеринарен лекар и молекулярен биолог, който ще участва и в международното състезание във Великобритания. Той спечели конкурса с атрактивното си представяне като фокусник, който обяснява как могат да се създават резервни органи.

Чудесно е да излекуваш едно животно, но е още по-добре да можеш да помогнеш на много, казва д-р Ефтимов, който в момента е асистент в биологическия факултет, но продължава да помага на приятели и като ветеринарен лекар.

Помолен да обясни и в студиото как може да си правим резервни тъкани и органи, той отговори, че това все още става изключително рядко и трудно. Той разказа за скорошен случай, при който благодарение на препрограмиране на нормални кожни клетки с транскрипционни фактори, те се връщат в състояние, в което могат „да променят съдбата си“ – да се ориентират към различни типове тъкани, както е било в ембриона. Така можем да си направим каквито клетки искаме и то от собствена тъкан, добави ученият, но напомни, че процентът на успеваемост при репрограмирането на клетки е изключително нисък.

Все още молекулярната биология не е на прага на голяма революция, свързана с медицината, способни сме да променим живота, но не и с цената на етични компромиси и компромиси със сигурността, смята д-р Ефтимов.

На въпрос кои са следващите й гениални открития, той дава пример с метод за геномна редакция, който позволява редактиране на голям брой гени на ниво ембрион – за лечение на вродени и наследствени заболявания.

Според него, въпреки че много от завършващите тази специалност у нас заминават за чужбина поради широките възможности и далеч по-добрата материална база в лабораториите, то и у нас възможностите за тях не са малко – те могат да работят в ин витро центрове, биотехнологични компании, а дори и в Българската агенция за безопасност за храните.

Чуйте още за 3D-принтирането на органи, за клонирането на хора и за бъдещето на молекулярната биология:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …