вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / По ръба на политиката – два коментара за напрежението между ГЕРБ и ДСБ

По ръба на политиката – два коментара за напрежението между ГЕРБ и ДСБ

За сложните отношения между коалиционните партньори ГЕРБ и ДСБ, които същевременно са и в „опозиция“, спориха пред Полина Паунова в студиото на Би Ай Ти Георги Харизанов от ГЕРБ и станалият известен през последните дни като шеф на „Терем“ Стоил Яков, който оглавява и националния предизборен щаб на тъмносинята партия.

От медийни публикации през последните дни става ясно, че Яков е сключил договор за правна помощ с кантората на Радан Кънев, от която във военната фирма е бил нает като юридически консултант на граждански договор адвокат Васил Танков, смятан за кум на Кънев.

Самият той обясни, че не смята себе си за политическо, а за експертно назначение. Номиниран съм от ДСБ и ме е назначил министърът на отбраната Николай Ненчев преди точно една година, заяви Яков, който не вижда проблем в това, че ДСБ е в опозиционна позиция. Нима хората, които работят в „Терем“ още от времето на предишното правителство, са опозиция, попита той.

Според него той е бил назначен като мениджър, за да спомогне за по-доброто управление на фирмата, и то, по думите му, вече се случва. Яков каза, че преди това се е занимавал с частен бизнес, но на въпрос какъв е бил той и дава ли му експертиза за сегашния му пост, той отказа да даде конкретен отговор. Отрече и да е имал някога оранжерии, каквато по думите му е една от „опорните точки“ в медиите.

Ще напусна, ако моят принципал, или Министерският съвет, или премиерът са недоволни – тогава те могат да ме уволнят по всяко време, каза той.

Адвокат Васил Танков пък Яков описа като прекрасен човек и юрист, който е допринесъл изключително много с работата си за „Терем“ и когото познава от над десет години.

„Да, ДСБ е в опозиция. Причината да реши да напусне управлението е отмятането на голямата партия в коалицията (ГЕРБ) от договореностите за конституционната реформа. Това беше финалната капка. Мисля, че на този въпрос са дадени доста напоителни отговори“, каза още Яков. На въпрос защо тогава партията продължава да има министри и назначения, той каза, че няма еднозначен отговор, освен че ДСБ е влязла с една единствена цел в управлението – да се извърви път на реформи.

Георги Харизанов от ГЕРБ припомни, че между ГЕРБ и реформаторите има коалиционно споразумение, което не само не е нарушено, но е било и препотвърдено, както и че групата на ГЕРБ в парламента е подкрепяла всички реформаторски законопроекти и министри досега.

Според него обаче конфронтационното поведение на ДСБ поставя в неудобно положение мнозина, включително и хора и експерти като Яков.

Той разказа, че като редови член на ГЕРБ ясно усеща недоволството и напрежението сред електората на партията поради отношението на ДСБ, което определи като „нелоялно говорене на коалиционен партньор, продължаващ да е част от управлението“.

Харизанов отрече да е сценка фактът, че призивът на депутати от ГЕРБ хората на ДСБ да бъдат свалени от управленски позиции, бе посрещнат с изненада от премиера Бойко Борисов.

Според Харизанов анти-ГЕРБ реториката на ДСБ няма да спре скоро, тъй като им носи вътрешнопартийни позитиви, както и популярност сред гражданското общество.
Чуйте коментарите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …