неделя , 19 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / По-малко жертви на пътя – трайна тенденция или временни обстоятелства

По-малко жертви на пътя – трайна тенденция или временни обстоятелства

За 100 живота повече“. Среща под това мото събра представители на държавата, бизнеса и неправителствени организации. Те за пореден път потърсиха най-адекватните решения за ограничаване войната по пътищата, отнела стотици човешки животи.

От КАТ и Съюза на българските автомобилисти огласиха за първи път данни за намаляване на катастрофите. Пътните инциденти в България, регистрирани през януари и до 9 февруари, са с близо 130 по-малко от същия период на миналата година. Ранените и загиналите също са значително по-малко.

Имаме ли повод да се радваме или статистиката е следствие на временни обстоятелства – провери репортерът ни Флорина Иванова.

„Въпреки затегнатите мерки, които влязоха в сила от началото на годината, властите са скептични, че именно те са причина за понижението в броя на инцидентите, тъй като правилата са в сила от едва месец. От Пътна полиция са на мнение, че тежките метеорологични условия през януари са допринесли за това много хора да предпочетат да не пътуват с личните си автомобили“, отбеляза Флорина Иванова.

Топ три на причините за тежки катастрофи пък са шофирането в нетрезво състояние, шофирането без книжка и превишената скорост, отчитат още от КАТ.

От Асоциацията на пострадалите от пътни инциденти споделиха днес наблюдението си, че неизбежността да бъде санкциониран, а не самото наказание е това, което мотивира българския шофьор да спазва закона. В тази връзка се оказва, че корупцията се нарежда сред причините войната по пътищата да продължава, каза още Флорина Иванова.

Вижте също

Германия на ръба на предсрочни избори. Пучдемон се яви пред белгийския съд

Меркел опитва да състави правителство от три партии с различни концепции. След тежка нощ на …