понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / По-малко жертви на пътя – трайна тенденция или временни обстоятелства

По-малко жертви на пътя – трайна тенденция или временни обстоятелства

За 100 живота повече“. Среща под това мото събра представители на държавата, бизнеса и неправителствени организации. Те за пореден път потърсиха най-адекватните решения за ограничаване войната по пътищата, отнела стотици човешки животи.

От КАТ и Съюза на българските автомобилисти огласиха за първи път данни за намаляване на катастрофите. Пътните инциденти в България, регистрирани през януари и до 9 февруари, са с близо 130 по-малко от същия период на миналата година. Ранените и загиналите също са значително по-малко.

Имаме ли повод да се радваме или статистиката е следствие на временни обстоятелства – провери репортерът ни Флорина Иванова.

„Въпреки затегнатите мерки, които влязоха в сила от началото на годината, властите са скептични, че именно те са причина за понижението в броя на инцидентите, тъй като правилата са в сила от едва месец. От Пътна полиция са на мнение, че тежките метеорологични условия през януари са допринесли за това много хора да предпочетат да не пътуват с личните си автомобили“, отбеляза Флорина Иванова.

Топ три на причините за тежки катастрофи пък са шофирането в нетрезво състояние, шофирането без книжка и превишената скорост, отчитат още от КАТ.

От Асоциацията на пострадалите от пътни инциденти споделиха днес наблюдението си, че неизбежността да бъде санкциониран, а не самото наказание е това, което мотивира българския шофьор да спазва закона. В тази връзка се оказва, че корупцията се нарежда сред причините войната по пътищата да продължава, каза още Флорина Иванова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …