петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Пламен Ралчев за срещата Ердоган-Меркел: Германия и ЕС ще продължават да се съобразяват с Турция

Пламен Ралчев за срещата Ердоган-Меркел: Германия и ЕС ще продължават да се съобразяват с Турция

Срещата между Ангела Меркел и президента на Труция Реджеп Тайп Ердоган е била деликатна, никак нелека. Самият факт, че пресслужбата на германския канцлер обяви официално на сайта, че срещата ще бъде на четири очи, означава, че темите са били деликатни и разговорите не са били лесни. Самата Меркел изглежда доста уморена и притеснена след разговорите. Така или иначе дългосрочната перспектива е, че Германия и Европейският съюз ще трябва да продължават да се съобразяват с Турция и с президента Ердоган, което никак не оставя поле за маневриране. Това е всъщност притеснителният извод след срещата.

Така доц. Пламен Ралчев коментира провелата се първа среща след опита за преврат в Турция миналото лято между канцлера Ангела Меркел и президента Реджеп Ердоган.

По думите му Меркел изглежда вече примирена.

„Предстои ѝ тежка година – избори в Германия, и приоритетите вече трябва да бъдат пренаредени. Тази среща едва ли е случайна, защото в Германия има солидно количество турци, които имат право на глас и обикновено излизат като важен коз по време на избори“, допълни Ралчев.

Тонът изглежда смекчен, но това очевидно е била трудна среща, след която и двамата лидери трябва да покажат известно смирение и взаимна поносимост, подчерта преподавателят по международни отношения.

„Подходът е бил да се следва минималното съпротивление, така че да няма конфликти и нови теми, по които двете страни да изразяват серизони несъгласия. Може би това, което вълнуваше Ердоган, беше екстрадирането на хора, заподозрени във връзки с ПКК или с мрежата на Гюлен, но не чухме нищо конкретно. Това означава, че са постигнали някаква договореност или са решили, че тази тема няма да бъде дискутирана“, отбеляза доц. Пламен Ралчев.

Той подчерта, че Турция е важен фактор за спирането на бежанския поток към Европа и това е най-силната карта, кояот Ердоган играе. Така че Меркел ще продължава да поддържа отношенията с Ердоган по тази плоскост – контрола на бежанските потоци, допълни той.

По думите му Турция ще продължи да играе важната си роля и дори може да се работи за една по-стабилна Турция, тъй като не се очкава скорошно решение на конфликтите в Близкия Изток.

Всички си дават сметка, че дестабилизиране на Турция, ще има невероятно тежки последици за Европа, изтъкна доц. Ралчев и допълни, че поради тази причина еропейските държави правят множество компромиси спрямо Турция, най-големият компромист от които смекчаването на тона и рекациите срещу репресиите и ограничаването на гражданските права и свободата на словото в Турция.

„Фактът, че в Турция вече има толкова много терористични актове, означава, че едно по-либерализирано пътуване на граждани с турски паспорти към Европа е твърде рисковано и не вярвам ЕС да се реши лесно на тази стъпка“, каза още преподавателят.

„Важна част от причините за подобни срещи на високо ниво е нарастващите опасения от страна на Европейския съюз, че опитите за реформи в Турция, които прави Ердоган, тикат страната в много различна посока. Може би това е един скромен знак, който еропейските лидери се опитват да дадат на Ердоган да спре това темпо и да не притиска много турското общество, което в значителна част вече е конфронтирано и разделено“, смята още Ралчев.

Целия разгоров с доц. Пламен Ралчев можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …