понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пламен Ралчев: Русия създава буферен пояс от зони на несигурност

Пламен Ралчев: Русия създава буферен пояс от зони на несигурност

Русия създава буферен пояс от зони на несигурност между себе си и другите сили, създава и участва в горещи точки, очаквайки по този начин по-добра стратегическа цена и преговорни позиции за себе си. С ангажираността си в конфликти като този в Украйна и Сирия, тя успя да покачи рязко значимостта си и да се превърне в незаобиколим фактор.

Това коментира в еМисия България доц. д-р Пламен Ралчев, според когото Русия се намесва във въпросните региони без да дава реални алтернативи.

Путин улови момента на разнобой между западните лидери и продължава да се възползва от настроенията в различните общества, които имат традиционни политически и културни връзки с руската държава, смята той.

Както разкриват редица изследвания, самата Русия е доста активен фактор за проникването на влиянието й в страните от Централна и Източна Европа, които са и бивши съветски сателити, припомни Ралчев.

Според експерта само европейските лидери, без сериозна подкрепа от САЩ, не биха могли да се справят нито със ситуацията в Украйна, нито в Близкия изток. В същото време обаче, няма как САЩ да имат твърда позиция – поне докато не стане ясно кой ще е следващият американски президент, отбеляза той.

Ралчев предвиди също, че санкциите на ЕС срещу Русия ще продължат, но нито ще станат по-сурови, нито ще постигнат кой знае какво.

Що се отнася до ситуацията в Близкия изток, той е песимист, че дори „Даеш“ да изчезнат, Сирия и Ирак трудно могат да бъдат държави, а пък отделни джихадистки формирования от състава на „Ислямска държава“ ще останат на тези територии.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …