петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пламен Ралчев и Христо Панчугов – „За“ и „против“ мажоритарната система

Пламен Ралчев и Христо Панчугов – „За“ и „против“ мажоритарната система

Народното събрание, което е в края на мандата си, ще търси съгласие около въвеждането на мажоритарна избирателна система, както поискаха милиони граждани в референдума.

Подцениха ли политиците ефекта от референдума за промяна на политическата система, какво означава да се избират народни представители мажоритарно и какви ще са резултатите от въвеждането на подобен подход – коментираха доц. Пламен Ралчев от „Движение 21“, и лидерът на „Синьо единство“ Христо Панчугов.

Винаги има опасност да се действа под влияние на прекален ентусиазъм и в опит да се отговори на определени обществени очаквания. Обикновено тогава се раждат популистките решения, които след време могат да се оказат фатални“, каза Ралчев в отговор на въпроса крие ли опасности промяната към мажиритарна избирателна система в последните месеци от работата на парламента.

Според него, е изключително необходим широк диалог и детайлно обсъждане на темата за промяна в изборното законодателство преди да се вземе решение.

Всяко едно прибързано внасяне на законопроекти, писани на коляно, буквално на капака на колата, е неуместно и неразбираемо. Не виждам как обществото би приело подобен факт“, каза Ралчев.

Истинският въпрос, който стои пред изборите, е да създадат честен и прозрачен процес – начинът, по който гражданите са гласували да бъде равен на начина, по който са разпределени после мандатите, другите са технически въпроси. Всъщност политиците носят най-голяма вина, защото създадоха от изборите жертвено агне. За всичко, което се случваше или не в българския политически въпрос, бяха обвинявани изборателните системи“, подчерта Христо Панчугов.

Според него, за пореден път се опитваме да променим изборната система, която има функцията само да преразпределя гласовете в мандати, вместо да дадем отговор за това какво не работи в изборния процес в момента, за да знаем какво искаме да поправим.

Тъй като се нагледахме на шоу, на откровени популистки обяснения от страна на сценаристи, чиято работа далеч не е да правят изборно законодателство, сме поставили изключително технически въпроси, свързани с това как да изглежда изборната администрация, как да се промени избирателната система и как да бъдат преразпределяни гласовете на едно просто „да“ или „не“, без значение колко хора са го подкрепили. Самите хора не могат да си представят последниците от своето решение, което да оправдава политиците да се съобразят с него“, каза още Панчугов.

„Всички политици в момента си мислят, че променяйки избирателната система ще спечелят нещо. Но тези сметки винаги се оказват грешни“, изтъкна той.

Пламен Ралчев също се съгласи, че политическият процес не трябва да се превръща в риалити шоу.

За мен най-големият риск в преначертаването на избирателните райони и правенето на мажоритарни такива е всъщност в противовес на тезата на вносителите на темата на референдума, че ще дойдат кристално чисти депутати, които ще бъдат изключително отговорни. Моите наблюдения от провеждането на избори в малки населени места са, че почти навсякъде има по един Ценко Чоков, който е в близки отношения с властта, полицията, с прокуратурата и съда. Как и откъде ще дойдат кристално чистите хора кандидати за депутати без одобрението на местния главатар и как ще бъдат избрани?! Ще имаме поредно опорочаване на такава инициатива“, акцентира Ралчев.

Според Христо Панчугор, подобна промяна на избирателната система ще задълбочи проблемите на изборен процес у нас.

В момента, в който разпределите гласовете в ендомандатните райони – 240 на брой, резултатът стават изключително чувствителен – тук говорим за разлики от няколкостотин или десетки гласове. Всяка грешка, дори и незлонамерена, на СИК ще се отрази на резултата. Ако не се професионализира изборната администрация, ще видим задълбочаване на проблема вместо решението му. Отделно трябва да се създадат нови 240 районни избирателни комисии, та ще пренесем проблема и на друго ниво. Следствие на което, започваме с големия проблем, а именно избирателните списъци. При наличието на т.нар. „мъртви души“, промяната на регистрацията им, броенето им в едни или други списъци, ще предрешава избори“, категоричен е Панчугов.

Вижте политическия анализ на Пламен Ралчев и Христо Панчугов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …