събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пламен Ралчев: Ердоган трябва да се смири и замисли може ли да управлява с половин Турция срещу себе си

Пламен Ралчев: Ердоган трябва да се смири и замисли може ли да управлява с половин Турция срещу себе си

Започват наддаванията какво ще се случи оттук насетне, заяви по повод резултата от референдума за президентска република в Турция преподавателят по международни отношения от УНСС доц. Пламен Ралчев. В еМисия България той коментира темата заедно с главния редактор на в. „Седмичен обзор“ Мехмед Юмер.

Ралчев призна, че е очаквал много по-внушителен резултат, предвид ресурса, с който разполага управляващата Партия на справедливостта и развитието, репресиите и контрола й върху медиите.

Анализаторът изрази и възхищение към изключителното мобилизиране на опозицията и високия резултат, постигнат от нея, „при положение, че всички инструменти на държавата бяха използвани срещу нея“.

Според него големият проблем е възможно ли е оттук нататък турското общество да достигне точката на национално помирение и обединение, предвид оценките за неговата критична разделеност.

При този резултат от референдума, ако не се наложат корекции, Ердоган трябва да се замисли може ли да управлява с половината Турция срещу себе си – нещо, което трябва да го усмири и направи по-умерен, предупреди той.

Според Ралчев макар турската държава да е изключително репресивна и да може да смачка всяка форма на протест, това не значи, че Ердоган не трябва да се съобразява с тази друга половина на обществото. Той обаче призна, че е скептик за това дали Ердоган ще успее да намери формула на диалог с опозицията.

Неблагоприятните сценарии, вкл. за България, в които Турция може да влезе, са много, предупреди преподавателят. Според него дебатът за евентуалното въвеждане на смъртното наказание ще бъде лакмусът.

Журналистът Мехмед Юмер отбеляза, че ако Ердоган не бе сигурен в победата, той не би отишъл на референдум.

Според него няма съмнение, че в Турция се върви към едноличен режим, като три от 18-те поправки влизат веднага в сила, първата от които – че Ердоган може да възстанови членството си в ПСР и да я оглави.

Депутатите няма да имат право да задават вербални въпроси на министрите, това ще се случва само в писмена форма, няма да могат и да инициират вот на недоверие, посочи други примери Юмер, според когото все пак има и „демократични“ в пакета конституционни промени.

Журналистът се съгласи, че е знакова загубата на големите градове и светския и модерно мислещ елит, както и, че Ердоган „трябва да спре с етикетирането и да намери формула на допирни точки с тях“.

Юмер предупреди, че ако се стигне до референдум и налагане на смъртното наказание, това ще означава окончателно скъсване на Турция с Европа.

По скайп в разговора се включи и Ибрахим Делиорманлъ , председател на една от изселническите организации в Турция, който е категоричен, че няма кой да замести Ататюрк.

Нкой не дава гаранция, че везните ще бъдат наклонени към една или друга страна на изборите през 2019 г. – президентски и парламентарни, предупреди той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …