понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пламен Ралчев: Ердоган е хем необходим и полезен, хем опасен

Пламен Ралчев: Ердоган е хем необходим и полезен, хем опасен

Напрежението във взаимоотношенията между Турция и Европейския съюз не стихва. Критики и предупреждения бяха разменени между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и лидерите в Анкара.

„Турция е задължена да спази всички изисквания на ЕС, за да получи либерализация на визовия режим за гражданите си, а критериите „няма да бъдат разводнени“, категоричен бе Юнкер.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу предупреди, че може да развали сделката по бежанския въпрос.

„ЕС се нуждае от Турция повече, отколкото Анкара от Брюксел“,

каза пък турският президент Реджеп Ердоган.

Обстановката в Брюксел обобщи кореспондентът ни Йорка Димитрова.

„Тази нощ става точно 1 месец от влизането в сила на споразумението с Турция. Днес ЕК отчете като задоволителна работата до момента. В числа от Гърция в Турция са върнати 325 души , а 103 са преместени в ЕС“, посочи Димитрова.

Тя каза още, че е било констатирано, че бежанците в Гърция предпочитат да слушат трафикантите и да стоят на границата с надежда да продължат към Европа, вместо да се настанят в центровете в страната.

Отношенията между Брюксел и Анкара коментира в студиото на еМисия България Пламен Ралчев, преподавател по международни отношения в УНСС

„Поведението на Ердоган не е изненада. Странното е, че не се опитва да осъзнае необходимостта от диалог с ЕС и поне да се опита да смекчи позицията си. Продължава да бъде изключително твърд в ролята на еманципиран лидер на една държава, без която ЕС не може“, каза Пламен Ралчев.

Той открои като твърде пресилено изказването му, че „ЕС се нуждае от Турция повече, отколкото Анкара от Брюксел“.

„Подходът към Ердоган изисква сложна политическа еквилибристика,

защото той хем е необходим и полезен, хем е опасен“, категоричен е Ралчев.

Той допълни, че европейските лидери трябва да намерят възможност как да балансират между полезността и опасността.

Специалистът по международни отношения прогнозира, че в Турция е възможна дестабилизация заради огромният брой бежанци, който скоро ще надхвърли 3 млн. души, които се намират на територията ѝ.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …