петък , 22 юни 2018
Начало / България избира / Пламен Орешарски: Всичко трябва да се промени и аз ще го направя

Пламен Орешарски: Всичко трябва да се промени и аз ще го направя

Ще говори на обществото и ще насърчава всички възможни политики за развитие. Ще сочи видимите грешки на управление – не в негативен, а в градивен план. Вместо президентско вето ще провежда предварително консултации с парламентарните комисии.

Всичко трябва да се промени и аз ще го направя.

Това са част от ангажиментите, които кандидатът за президент Пламен Орешарски, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ДПС, пое в ефира на Би Ай Ти. Той бе изправен пред въпросите на трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Емилия Милчева, в безпрецедентен за България формат от типа „кросфайър“.

Би Ай Ти потърси знаците и събитията от годината на раждане на Пламен Орешарски – 1960 г., и припомни какво се е случило в нея и в други, важни за него годишнини, както в България, така и по света. Вижте паметните събития, събрани в няколко минути:

„Тази година, през април или май, казах, че няма да се кандидатирам за президент, но размислих. И реших да се кандидатирам по много причини. Наблюдавайки последните две години, не ме удовлетворява пътят на развитие на нашата страна“, мотивира кандидатурата си за държавен глава Пламен Орешарски.

Той подчерта, че никой сам не може да промени пътя на страната, но всеки, който е на висока властова позиция, може да даде своя принос, а най-вече президентът.

„Това, което може той да направи е да зададе тона на политическия дебат, да се говори за истинските проблеми, не те да се изместват от цинизмите, които господстват в обществено-политическия дебат като имена на малки градчета, „бай…“ и т.н. Аз като президент не бих се разграничавал по никакъв начин от правителството, защото президенът няма никакви правомощия по отношение на правителството. То се избира с мнозинство в парламента, а Народното събрание пряко от хората, подобно на президента, т.е. те не са съподчинени, а са независими един от друг и би трябвало да намират добър тон за комуникация в името на хората“, изтъкна Орешарски.

Той отново подчерта, че назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. е било политическо решение.

„Казвал съм го много пъти от тогава до сега – това е политическо решение и двете партии понесоха своята отговорност. Защо този въпрос никога не се задава на Сергей Станишев и Лютви Местан, а винаги се отнася към мен, който не е взел това решение“, попита настоящият кандидат за президент и бивш премиер.

Срещу правителството на Пламен Орешарски имаше вълна от протести, заппочнали през 2013 г. заради избора на Пеевски за шеф на ДАНС, макар той да се оттегли скоро след това.

През 2003 г. Пламен Орешарски е кандидат пък за кмет на София, издигнат от СДС, единствената партия, в която той е членувал. Кандидатурата му обаче е оттеглена заради среща с бизнесмена Васил Божков.

„Това беше инсцениран компромат. Не мисля обаче, че кандидат за кмет/президент/премиер не бива да се среща с някой, който обединява най-голямата за онова време бизнес асоциация в страната. Ако мога да се върна, бих го направил отново“, коментира в студиото на Би Ай Ти Орешарски.

Според него кметът или която и да е висока публична длъжност трябва да има добър тон не само към останалите институции, но и към частния сектор също. „Пътят ми вероятно е щял да бъде различен, но така е трябвало да стане“, допълни той.

Пламен Орешарски отговори и на въпроса на журналиста на радио „Пекин“ Тодор Радев – какво би направил президентът, ако ГЕРБ изгубят изборите и премиерът подаде оставка.

„Конституцията ясно е разписала действията на президента при правителствена криза и ще следвам плътно каноните на Конституцията. Т.е. ще се опитам да съставя правителство в рамките на този парламент и ако не стане, след консултации с всички парламентарно представени политически сили, ще насроча нови избори и ще съставя служебен кабинет“, каза Орешарски и допълни, че не обича да разсъждава върху хипотези.

„Не виждам пряка връзка между президентски и парламентарни избори, не би ми се искало и да има такава връзка. Но често се получава така, че резултатът от едни избори влияе върху други. Моето правителство не прави изключение – то падна, след като една от партиите, които го подкрепяше, се представи доста зле на европейските избори“, каза още той.

„По-важно е не партиите, а институциите да вършат своята работа така, че българите в чужбина да не се чувстват изоставени от своята държава“,

посочи Орешарски в отговор на очакванията на сънародника ни от Пекин по отношение на българските общности зад границите.

Попитан дали смята, че подкрепата на ДПС е искрена, каза, че това е въпрос към тях.

„Ще видим резултатите накрая. Аз се радвам на тази подкрепа, както се радвам на подкрепата на всички български граждани“, подчерта Орешарски и изтъкна, че нищо не съм обещавал на ДПС нито сега, нито като финансов министър или премиер в правителства, подкрепени от ДПС.

 Една от заявките на Орешарски, ако бъде избран за държавен глава, е да разсекрети стенограмата от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност от 2013 г., когато се говореше за банкова ваканция заради кризата с Корпоративна търговска банка.

„Това е важно, защото за КТБ се говорят много неистини. КТБ е банка, която се разрасна след 2009 г., когато поех мандата имаше 7 млрд. активи и приблзително толкова, когато Централната банка я обяви под специален надзор. Въпреки него, имаше оздравителен план, който предвиждаше минимализиране на държавната намеса, но всичко се проигра по време на служебния кабинет и на втория кабинет „Борисов“. Тази стенограма дава частичен отговор защо нито една от политическите сили не подкрепи оздравителния план на експерти от БНБ и кабинета“, категоричен е Орешарски.

Той подчерта, че не иска промяна на правомощията на президента.

„Мисля, че са добри на фона на цялото разделение на властите в България. Ние сме парламентарна република и мисля, че трябва да останем такава. Това е формата, подходяща за нашата държава“, каза още Орешарски.

Той посочи, че президентът може да работи за по-добра координация между отделните власти, да бъде коректив на лоши решения на законодателната и изпълнителната власт, като поддържа добър диалог, а не като се конфронтира.

„Конституцията дава право на президента да налага вето, но аз не съм негов привърженик, защото ветото е постфактум. Вместо вето, президентът би следвало да консултира със законодателната власт – съответните комисии, за всеки по-спорен законопроект. Такъв закон е, в който открито се прокарват лобистки интереси, които биха облагодетелствали, например, търговците с горива“, убеден е кандидатът за държавен глава.

По думите му ветото е сигнал, че има обществено несъгласие по определен въпрос. „Голямата функция на президента е да говори с обществото, като една от формите е ветото, освен обръщения и консултативни съвети“, смята Орешарски. Той увери, че винаги би се интересувал от общественозначими теми.

Кандидатът за държавен глава открои и някои проблеми, според него, на настоящото управление.

„Най-големият проблем идва от единоначалието в управлението, което успешно може да се опедели като режим, близък до диктатура.

В нито една страна, в нито един исторически период, такъв тип режими не са дали добри резултати, при нас също няма да дадат. Очаквам следващите няколко години да стигнем до друг тип обществени сътресения и проблеми“, каза Орешарски и допълни, че именно затова иска да бъде президент.

„Самият факт, че ще има президент, който не е определен от премиера, е първата стъпка в разбиване на потенциалната опасност от диктатура. Мислите ли, че госпожа Цачева няма да бъде зависима от премиера?! Аз искам подкрепата и от БСП, и от ГЕРБ. Дали са ми я от ДПС, радвам се. Искам я и лично и от вас, защото аз ще бъда и вашият президент“, обърна се той към Силвия Великова, която бе от страната на опонентите му.

„Когато бъда избран, ще бъда президент и на своите опоненти, т.е. на всички български граждани и затова ви слушам и вашето мнение може би е дори по-ценно“, допълни още Орешарски.

Според него друг голям проблем, който е свързан с управлението, е това, че отсъстват политики за развитие.

„От 2009 г., изключвам моя кратък мандат, няма съзнателна правителствена политика за развитие. Магистралите, например, са инструментариум, за да се усвояват средства от еврофондовете. А усвояването на средства от еврофондовете е инструмент за подобряване на цялостния бизнесклимат, конкурентоспособността. Това е необходимо, но не е достатъчно. 2020 г., когато свършат, през следващата година какво ще правим?! В тази ситуация,

президентът може да сигнализира отчетливо и да даде тон за изграждане на политики за развитие“,

смята Пламен Орешарски.

„Ще обърна внимание, че има еропейска политика за реиндустриализация, която е забравена. Като президент ще се опитам да говоря на обществото за всички възможни политики за развитие, да насърчавам такива политики и да соча грешки на управлението, когато са видими“, изтъкна той.

„Върховенството на закона винаги трябва да се разглежда в по-широк аспект от съдебна реформа. То е култура на обществото, спазване на правилата за движение по пътищата, спазване на обществения ред, спазване на законите и нормативите, вътрешна дисциплина в обществото. По тази задача институциите трябва да започнат да работят – ако щете първо с личен пример, а след това с нормативи, които са лесно изпълними и се следи за тяхното изпълнение, като не се допуска изключения. Важни елементи са и наказанията, защото ако няма наказания, никой не спазва правилата“, подчерта кандидатът за президент.

Той заяви, че ще се постарае, доколкото зависи от президента, съдебната система да бъде независима и опекунството върху нея както от изпълнителната власт, така и от законодателната, да бъде премахнато.

„Мисля, че големият проблем в съдебната система не са постоянните промени. Много е важно, например, да осигурим независимостта на главния прокурор, а не той да ходи на сбирки при премиера и да получава инструкции“, отбеляза Орешарски.

По думите му съдебната ни система вади 96% осъдителни присъди, но очевидно проблемът е в останалите 4%, при които попадат и знаковите дела, които се наблюдават. „Там би трябвало да оставим съдебната система да си свърши работата“, изтъкна той и допълни, че изводът, до който е стигнал, е, че няма по-добра рецепта от това да оставим съдебната система да се самоорганизира.

„Може би от всички кандидати аз съм този, който може да работи с различни платформи и партии. Всичко трябва да се промени и аз ще го направя“, увери Орешарски и подчерта, че за да бъде силен президентът, той трябва да има подкрепата на хората, защото изборът е мажоритарен.

„Надявам се хората да не гласуват за хора от статуквото,

защото основната характеристика на повечето кандидати е, че са били подчинени на премиера Борисов. Да гласуват за промяна, да се доверят и няма да съжаляват“, каза Орешарски в обръщението си на финала.

Вижте целия разговор с независимия кандидат за президент, подкрепен от ДПС – Пламен Орешарски, в следващото видео:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

3 коментара

  1. Таня Кланска

    Поредното доказателство за пагубното въздействие на некомпетентността върху живота ни- единствен г-н Орешарски -компетентен,знаещ и можещ в това студио е поставн на кръстосан огън. Така е и в обществото ни, което е жалко и разбира се много тревожно, дори непоносимо. Необяснимото политаканстване на тримата е плашеща, никаква компетентност , откъде се взе всичко това?

  2. Георгиев

    Гнидата Олигарски е вопиющ пример за продажен плъх. Същата гнида е Генерал.

  3. Neycho Todorov

    Има идея за държавотворчество, демонстрира добра информираност. Експертната му натура го прави подходящ за изпълнителска или съветническа позиция отколкото за лидерска позиция. Личи, че е размишлявал и събирал информация по много въпроси, отнасящи се до държавата. Разноцветното му политическо поведение и комуникирането на горещи теми с обществото понастоящем не му правят добра услуга.