събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пламен Орешарски: В Бюджет 2017 няма политики и идеи за реформи

Пламен Орешарски: В Бюджет 2017 няма политики и идеи за реформи

И тази година бюджетът е същият. Той е бюджет без политики, финансира по-добре основните публични сектори, но само дотук. В нито един сектор не се предвижда наченка на реформа, а в това мнозинство има формация, която се назовава амбициозно Реформаторски блок.

Това коментира финансистът и бивш премиер Пламен Орешарски в предаването еМисия България.

Той бе категоричен, че когато едно мнозинство не може да прави политики и няма идея как да управлява, по-добре е да бъде сменено от друго.

„Въпросът е не дали имаме бюджет, а какви политики са заложени в него – ще има ли здравна реформа, какво да очакваме в сферата на образованието и т.н.“, посочи Орешарски

В създадената ситуация най-доброто са предсрочни избори. В момента изглежда, че има паника. Това се дължи на умора от управлението. Едва във втория си мандат Бойко Борисов разбра, че управлението е трудна работа. По-добре нови избори и ново мнозинство с по-ясни отношения“, подчерта още бившият министър-председател, срещу чийто кабинет имаше вълна от протести, започнали през 2013 г. заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, макар той да се оттегли скоро след това.

Според Орешарски, от края на 2012 г. България е в парламентна криза, подготвяна още в първия мандат на премиера Борисов. Той дори сравни политическата ситуация в страната с началото на 90-те години на XX век.

„Съвсем очевидно е, че сега президентът не може да разпусне парламента. И най-логично е сегашният кабинет да продължи да управлявам, макав и в оставка, до встъпването в длъжност на новия президент, който да назначи служебен кабинет и да вървим към избори“, каза Орешарски.

Той прогнозира, че следващото Народно събрание няма да е толкова фрагментирано.

Орешарски отбеляза, че е нужна малко повече толерантност в обществото.

Бе категоричен, че не възнамерява да прави партия, а връщането му в политиката е в сферата на хипотезите.

„Има поле за дясно-центристка формация, защото Реформаторите не успяха да запълнят това пространство“, отбеляза още Орешарски.

По думите му трябва да имаме фина и балансирана външна политика. Имаше такива сигнали в кампанията на Румен Радев, но ще видим дали ще бъде такъв като президент, допълни той.

На финала Орешарски посочи, че 2017 г. ще бъде по-лоша от 2016 г. не във финансово отношения, а заради други заплахи.

Целия разговор с Пламен Орешарски можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …