понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пламен Орешарски: Хора от политическия сектор имаха принос във фалита на КТБ

Пламен Орешарски: Хора от политическия сектор имаха принос във фалита на КТБ

Трябва ли да влезем в еврозоната и как ще се отрази на българската икономика приемането на еврото – това коментира в студиото на „еМисия България“ финансистът и бивш премиер Пламен Орешарски.

„Напълно разбирам притесненията на хората. Струва ми се, че не сме обяснили достатъчно добре как става замяната на лева с еврото. Нека не забравяме, че ние сме свързани с
Международния валутен фонд и икономиката ни отдавна се нагласи към фиксирания курс, така че аз не очаквам негативни ефекти“, коментира Пламен Орешарски.

„Очаквам доходите на българите да станат малко по-големи в евро, но и действително някои стоки с ниски цени могат да поскъпнат – например кафе, баничка и т.н. Няма как да очакваме те точно да се закръглят наполовина в евро“, коментира експертът.

По думите му, страните от Прибалтика, които са били с фиксиран курс като нас, са приели най-леко еврото. „Ние имаме много ниска степен на конвергенция към стандарта на живот в Обединена Европа. Предполагам, че това е един от основните аргументи да се забави приемането на еврото – тоест, това че сме бедни. Ако няма политическо решение на високо равнище, скоро няма да ни допуснат“, смята още бившият премиер. „България и Румъния не са между страните, които ще внесат репутация към приемането на еврото“, допълни още Орешарски.

„Наистина стенограмите за КТБ са две. Според мен втората е по-важна, защото се коментира в частност как точно да се процедира с банката. Въпросът за банкова ваканция е просто един политически шум. Ставаше дума за всички варианти, проиграни в света при такава ситуация и един от тях е банкова ваканция, прилагана в други страни. Политически изгодно е обаче за някои да говорят колко опасно е това“, обясни бившият премиер.

„При втората среща беше много отчетливо как политиците не искаха да решат проблема, не искаха да гласуват промени в законодателството, за да може да се оздрави банката.“, заяви Орешарски.

„Когато една частна компания фалира, отговорността на първо място носят изпълнителните директори, след тях собствениците, особено ако са знаели как се управлява и надзорните органи. Да, има хора с принос във фалирането на КТБ. Те са в политическия сектор, но кои са – ще стане ясно като му дойде времето“, заяви още Пламен Орешарски, без да коментира повече подробности.

„Това, което се нарича задкулисие, може да се види в четворната коалиция от предишното управление, както и в настоящото. Фигури, които влияят върху управлението, винаги е имало“, категоричен е експертът.

„За мен по-интересна е икономическата политика, която в миналия мандат отсъстваше. Всъщност, това важи за политиките на здравеопазване, образование, администрация. Ако там няма политика, финансовият министър какво да прави.“, попита риторично Орешарски.

„Аз отговорих позитивно за разсекретяването на стенограмата за КТБ и винаги съм правил това“, заяви в заключение Орешарски.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Добро начало за фалита на КТБ щеще да бъде да вкарат в затвора Цветан Василев, а не да го остават да се измъкне от страната безнаказано!