петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пламен Орешарски: Чакат ни нови предсрочни избори

Пламен Орешарски: Чакат ни нови предсрочни избори

Бившият премиер Пламен Орешарски гостува в студиото на еМисия България и коментира резултатите от изборите, направи прогнози какво ще се случи от тук нататък и какво правителство можем да очакваме. Според него част от българското общество няма представителство в парламента.

„Не казвам, че е много лесно да се стигне до обединение. Не го и препоръчвам, ако е механично. Улични протести – не вярвам да има, не решават нищо. Напротив – задълбочават проблема“, анализира бившият премиер.

Според него Борисов е изправен пред по-трудна задача, отколкото преди две години. „Най-вероятно е да бъде направено правителство на малцинство с неявна подкрепа, както вие журналистите го наричате – задкулисие“, прогнозира Орешарски.

„И в предишното народно събрание по някои ключови въпроси Патриотите подкрепиха правителството. Бъдещият кабинет ще бъде силно ограничен в каквото и да е действие. Ще наблюдаваме повторение на втория мандат на Бойко Борисов, когато нищо не се правеше. Всяка отворена тема имаше противници и нищо не се правеше, за да се пази крехкото равновесие. Сега ще търсим същото“, смята бившият премир.

„Силен фактор, който ще трябва да обедини всички политици, и опозицията, може да бъде българското председателство на ЕП. Борисов ще направи грешка, ако не успее да ангажира всички политици с тази тема, защото тя не е партийна, а национална“, категоричен е Орешарски.

„Нека видим бившият премиер каква конфигурация ще предложи. Няма да му е лесно, но то не беше лесно в последните 5-6 години на никого“, призна бившият министър-председател. Според него Борисов е политически феномен дотолкова, доколкото опозицията не може да предложи алтернатива.

По време на втория си мандат Бойко Борисов направи доста ненужни реверанси и сега берем плодове, коментира Орешарски по повод отношенията с Турция и Ердоган. „Щом са толкова добри приятели, сега да предотврати инвазията от Турция и можеше да предотврати намесата. ДОСТ спечели най-много дивиденти от някои непремерени действия на Патриотите и на институциите. Не трябваше да им се дават основания. ДПС видимо намалиха влиянието си“, подчерта още той.

„Основните политически партии се отърваха от най-силните конкуренти за своя електорат. ГЕРБ се отърва от РБ, БСП – от „Движение 21“ и АБВ, а ДПС се отърва от ДОСТ. Не мога да кажа обаче дали това е добро или за зло, но има консолидиране на електората“, смята Орешарски.

„Не искам да кажа, че парламентът е светилище, но това е нашият избор. Но когато го атакуваме, трябва да се замислим какво сме направили ние, каква гражданска и обществена активност сме проявили. Атакуваме корупцията или това, че не сме в нея?“, коментира Орешарски думите на Христо Иванов в еМисия България (вижте разговора с него ТУК), че отново ще ни управляват мафиоти и олигарси. Той прогнозира при всички случаи нови предсрочни избори.

Чуйте целия разговор с Пламен Орешарски в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …