събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Пламен Димов: Как живеят финландците на -30 градуса и кои са 5-те най-студени места в света

Пламен Димов: Как живеят финландците на -30 градуса и кои са 5-те най-студени места в света

Пламен Димов, който живее в източна Финландия на 430 км от Хелзинки, разказа как се живее на постоянни -22, -30 градуса и обясни как децата не само ходят на училище, но и играят навън. Зрителите на Би Ай То го познават като човекът, създал и довел в България „Найтуиш“.

Той разказа, че в момента във Финландия е -20 градуса. „При -25 градуса учениците в училище трябва да бъдат навън. Трябва да им се зачервят бузите и да могат да слушат в училище. Тук не се употребява изразът „Зимата ни изненада“. Цяла нощ, ако има снеговалеж, се чисти и свети. Много рядко може да се случи във Финландия бедствено положение“, разказа българинът.

Димов каза, че през 1986 г. е било -44 градуса. „Ако вкъщи, в колата, на работното ви място, в магазина и влака е топло и само навън е студено“, добави Пламен Димов. Той показа и камините, с които се отоплява. По 100 млн. кубика дърва се изсичат всяка година. 70 милиона в промишлеността и 30 милиона остават в гората. 70% от Финландия се топли на дърва. Те са сухи и чисти, нищо не се замърсява. Ние не горим химикали и пластмаси“, добави българинът.

Той разказа как се почистват улиците във Финландия и как се поддържа пътната мрежа при силен снеговалеж. По думите му, децата никога не са спирани от училище заради ниските температури.

Според статистиката, водена от БАН, най-студените места в България са Трън, Кнежа и Драгоман. Температурите обаче не падат под -30 градуса. Вижте обаче кои са 5-те най-студени места в света.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …