петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пламен Димитров за възможностите и рисковете покрай „Турски поток“

Пламен Димитров за възможностите и рисковете покрай „Турски поток“

Русия и Турция подписаха споразумение за изграждането на газопровод по дъното на Черно море, известен още като „Турски поток“. Предвижда се новото газово трасе да бъде факт до декември 2019 г., като идеята е газът от Русия да стига до Турция, а впоследствие и до Гърция и съответно до Европа.

Дали това наистина ще се случи и какво би променило то на европейския пазар – по тази тема разговаряхме с Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

„Ако до 2020 г. бъде построена първата тръба, България автоматично ще загуби целия транзит на руски газ за Турция, който възлиза на 12-13 млрд. куб.м. годишно. Т.нар. Трансбалкански газопровод ще пресъхне, защото Турция вече няма да получава газ през България.

Икономическите загуби за нас биха били до 170 млн. лева годишно. Ако обаче ако този газопровод остане празен, то възникват интересни възможности за използването му в реверсна посока, макар и в доста по-малки обеми“, смята експертът.

По думите му междуправителственото споразумение между Турция и Русия е само първата стъпка от етапите, които трябва да бъдат извървени за строителството на газопровода, а тепърва на сцената трябва да дойдат и стопанските субекти, да бъдат уточнени техническите параметри и да се намери финансиране.

Той уточни, че според подписаното сега със сигурност ще се строи една тръба с мощност 15,75 млрд. куб.м годишно и евентуално втора според нуждите на пазара. Според експерта е реалистично до 2020 г. да бъде построена първата тръба, но втора той не смята, че ще има, тъй като „едва ли ще бъде пробита съпротивата на ЕК“.

„Газпром“ ще притежава и финансира целия морски участък на газопровода, а за турската страна остава да построи малък участък от крайбрежието, където излиза тръбата, до газопреносната й мрежа, поясни още Димитров.

Той се съгласи, че зад отстъпката от малко над 10%, които Турция ще получи от цената за газа, стои значителна сума, предвид това, че тя е вторият по значение купувач на руски газ след Германия.

Пламен Димитров отбеляза също, че споразумението е един от елементите на затопляне на отношенията между двете страни – до голяма степен заради огромните взаимни икономически интереси, както и че този газопровод е нужен на Русия по същите причини както и „Южен поток“ – заради възможността да се заобиколи Украйна.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …