четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пламен Димитров и Бисер Банчев за украинската криза и Балканите

Пламен Димитров и Бисер Банчев за украинската криза и Балканите

Институтът по балканистика с център по тракология при БАН издаде сборник с текстове за Украйна и Балканите. Негови съставители са д-р Бойко Маринков и д-р Бисер Банчев. Това е първи опит в съвременната българска историография за анализ на най-сериозната европейска военнополитическа криза през XXI век, както и за влиянието на Русия върху политическия живот в България. За сборника разговаряме с двама от авторите на статии в него д-р Бисер Банчев и д-р Пламен Димитров.

„Има константни неща, в каквито и амплитуди да преминава световната политика, ще останем в балканския регион – без значение дали ни харесват нашите съседи, те ще останат такива. Има два възможни пътя – да мислим, че всички проблеми ще се решат някъде отвън или отвисоко. Другият е да викаме неволята и сами да се справим с тях. А първата крачка е да познаваме добре нашите съседи“, коментира д-р Бисер Банчев.

На въпроса какво и защо причини украинската криза, Банчев каза, че не би искал авторите на сборника да не се изявяват като последна инстанция.
Пламен Димитров каза, че в България е имало реакция, която зависи до голяма степен от правителството. „Една е когато управлява Тройната коалиция, друга – когато е кабинета на Бойко Борисов и при служебното правителство. Съвсем различна е реакцията на българското общество. Има съвсем леко предимство на българите, които поддържат Русия в този конфликт с Украйна“, коментира Пламен Димитров.

Големият проблем според Банчев, близо до Украйна съществуват няколко т.нар. замразени конфликта. „Всички анализи на всички държави показват, че правителствата на балканските държави се притесняват от замразен конфликт с такива мащаби близо до техните граници“, посочи Бисер Банчев.

„Който предложи работещо решение за Украйна, веднага ще получи нобелова награда за мир“, категоричен е Банчев. По думите на Пламен Димитров, Украйна никога няма да влезе в НАТО.

Двамата експерти направиха сравнение и със ситуацията в Косово.

„Американците присъстват в целия този пасианс, най-вече защото застават на страната на Украйна в този конфликт. От друга страна имаме „стари клиенти“ на Русия, каквито са Сърбия и Черна гора. Македония и Сърбия не се присъединяват към санкциите на ЕС, нищо че са кандидати за присъединяване в ЕС“, смята Пламен Димитров.

Чуйте целия анализ на експертите Пламен Димитров и Бисер Банчев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …