петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Питер Пидерсен: В Дания не е задължително да ходиш на училище, а да се образоваш

Питер Пидерсен: В Дания не е задължително да ходиш на училище, а да се образоваш

„В Дания не е задължително да ходиш на училище, задължително е да се образоваш“, казва Питер Пидерсен, председател на Датската асоциация на свободните училища.

Той гостува в еМисия България заедно с Гаяне Минасян, председател на Управителния съвет на Националната мрежа на родителите, която вече разказа за датския опит в образованието по Би Ай Ти.

По думите на Пидерсен страната му има 160-годишен опит в това, като целта на тази независимост е да се даде възможност за лично развитие на децата и те да се подготвят за общество, в което се ценят свободата и равенството.

Свободните училища са отговор на желанието на родителите да влияят на начина, по който децата им учат, това е гражданско движение отдолу нагоре, обяснява той.

Държавните учебни заведения се организират и управляват от местната община, а свободните – от родителите. Единственото, което трябва да се осигури, е минимумът познания, които се изискват и в държавните школи.

„Двете системи не са в конфликт, а се подкрепят взаимно“, казва той.

По думите му родителите и в двата типа училища имат еднакъв социално-икономически произход. На въпрос дали предвид социалните неравенства в България и високия стандарт в Дания, този модел може да бъде приложен и тук, той отбелязва, че основната идея е именно грижата за малцинствата, тъй като родителите решават на кои ценности и предмети биха искали да се базира тяхното свободно училище.

Пидерсен подчертава, че в Дания именно учителят е основният герой в центъра на образователния процес.

„Ако дадеш свобода на човека, тогава можеш да видиш развитието и растежа“, заключава той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …