четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Питър Померанцев: Ако започнем да говорим за информационна война, вече сме загубили

Питър Померанцев: Ако започнем да говорим за информационна война, вече сме загубили

В момента, в който започнем да говорим за информационна война, вече сме загубили. Това е виждането на Русия и на Кремъл. Те виждат света като голяма конспирация, в който вашият канал, Си Ен Ен, дори католическата църква, водят информационно-психолигическа война, както те я наричат, за да ги унищожат, за да разрушат тяхната сфера. И затова трябва да отвърнат на удара чрез техните канали, неправителствени организации и чрез православната църква. В момента, в който ние започнем да използваме същата реторика, да възприемаме света като част от информационо противопоставяне, значи вече сме загубили.

Това заяви в интервю за предаването „Прозорецът“ Питър Померанцев – британски режисьор, писател, журналист и анализатор.

Той посочи, че трябва да бъдем внимателни в езика, който използваме, понеже той е много важен.

„Руската хибридна война представлява всъщност идеята, че Русия е подложена на хибридна атака и затова трябва да реагира. Не можем да игнорираме обаче маниаците и параноиците. Те допринасят за налагането на своите проблеми върху теб. Не искаш да бъдеш като тях, но те идват и чукат на вратата ти, мислейки, че ти ги нападаш. Това е проблемът“, каза още анализатора.

По думите му не трябва да приемаме дезинформацията и лъжата.

„Знаете, че има неща, които са факти и такива, които не са, има език на омразата, подбуждане към насилие. Съществува речник, с който се назовават наистина лошите неща, които медиите могат да направят – имаме ужасния опит на XX век: нацистка Германия, геноцида в Руанда, Югославия. Там видяхме опасносноста от „пропагандата“ и това, което тя е способна да постигне. Затова трябва да сме наясно с този проблем и да се борим с него. Не сме в информационна война, в която има протовопоставяне на дезинформация, език на омразата и подбуждане към насилие“, категоричен е Питър Померанцев.

Анализаторът посочи, че в дъглосрочен план решението е да се наблегне на медийната грамотност – „повече образование, за да може хората да разберат как са манипулирани“.

Вижте цялото интервю във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …