понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателят Михаил Кръстев: Свободата се усеща в среща със съдбата

Писателят Михаил Кръстев: Свободата се усеща в среща със съдбата

Свободен е онзи човек, който най-напред разбира собствената си природа. Който разбира, че Бог го е пратил на земята, за да преживее собствената си съдба. Свободата се усеща именно когато се срещнеш със съдбата си, но за това човек трябва да израсте до духовна личност.

Това казва в еМисия България писателят Михаил Кръстев, автор на трилогията за Априлското въстание „Виното на надеждите“, която изследва и отношенията между християни и мохамедани и опитите за сближаване и опрощение между тях.

Проучвах доста време всички документи и разкази на очевидци за онова време, както за българите християни, така и за българите мюсюлмани, и затова нарекох първия си роман „Опрощението“, разказва той.

По думите му естественото състояние на човека е религиозното, но в същото време разликата между едните и другите е “тънко като ципа на лук” и Бог е един за всички. Под всичко това, под тази религиозна различност, има човешки живот.

Хората се раждат, за да живеят като хора, и независимо от ветровете на съдбата, от различните влияния, от политическите и философски идеологии, те трябва да живеят с общочовешките ценностите, за да бъдат съхранени на земята, убеден е писателят.

Според него България не е успяла да намери подобно опрощение – нито в миналото, нито днес, но и тогава, и сега винаги са се правили усилия то да се постигне, и то пак от отделните духовни хора и в двете религии.

И днес има такива хора, самото човечеството се крепи на такива личности, които не са много, но го движат напред, към по-високите духовни светове, създават новите идеи и прогреса му – и често не са приемани и обгрижвани от другите, казва Михаил Кръстев.

А състоянието, което се постига с виното, е онова, което се постига и с надеждите, заключава писателят, обяснявайки и смисъла на заглавието на романа си.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …