вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателят Йордан Велчев за разума и душата на „балканския човек“

Писателят Йордан Велчев за разума и душата на „балканския човек“

„Познанието за балканския човек трябва да върви в разбирането на самото пространство на полуострова като едно стълпотворение от котловини и планини, които лесно се прехождат една в друга и по този начин правят контактите между хората много лесно“, казва писателят Йордан Велчев – Данте.

Той е автор на огромно историческо изследване – „Балканския човек XІV-ХVІІ век“ – Истории в седем книги, обединени в тритомно издание. Колегата ни Илия Вълков разговаря с него за същността на „балканския човек“.

По думите на писателя една от характеристиките на Балканите е, че те всъщност са място без център, докато ландшафтът на Апенините и Пиренеите дава възможност да се развива единна цивилизация с единен център.

„На Балканите не е възможно просто да се създаде подобен център“, допълни Велчев.

„Написах книгата, защото съм абсолютно убеден, че историята на Балканите е писана от други, от пришълци, особено пък историята на българите. Няма да намерим нито едно обстойно съчинение между ср. на XV век и времето на Паисий, което българинът да е записвал. Той сякаш няма нужда да записва, няма нужда от памет, не знае името на прадядо си, нито откъде идва или накъде отива, на път е да забрави дори името на майка си. Това е така, защото в шествието на псевдопатриотични и националистически доктрини българската история така и не е написана в своята цялост“, категоричен е писателят и продължава, че „народ, който не познава и не е написал собствената си история, ще продължава да се лута в химери, без да разбере, че човек трябва да обича и прощава тук и сега и да живее своя живот с рабирането, че това е единственият му живот“.

Вижте целия разговор с Йордан Велчев – Данте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …