вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателят Иво Иванов за кривата на щастието, политиката и важните неща в живота

Писателят Иво Иванов за кривата на щастието, политиката и важните неща в живота

„Погълнати сме от ежедневието си и се въртим в цикъла: работа-дом-магазин. Искам с новата си книга да накарам читателя да намали крачка и да си зададе някои екзистенциални въпроси. Искам хората да се питат какъв е смисълът на живота, какво е щастието и да се опитат за себе си да търсят отговорите, а не да живеят роботизирано“. Това сподели в предаването еМисия България журналистът и писател Иво Иванов, който живее в Америка повече от 25 години.

„Кривата на щастието“ е новата му книга, с която той търси отговорите на важните въпроси. „Темата е защо живеем, какъв е смисълът. Не съм толкова амбициозен, че да давам отговори на важните въпроси, но поне мога да ги задавам“, каза Иванов.

Според него в България има промени към по-добро, но хората остават песимисти и страната ни продължава да е с най-нещастното население на света, според класациите. В САЩ еснафщината, материализмът и хиперконсумацията са проблем, защото човек е погълнат от незначителни неща, които нямат особена стойност, смята писателят.

„Трябва да се бориш за нещата в живота, които не можеш да загубиш на улицата или да забравиш в таксито – приятелство, обич, вдъхновение, поезия. Те са стойностни и нямат срок на годност. Това се е пренесло и в България – хората търсят повече инчове на телевизорите си, искат по-скъпа кола и забравят за истинските неща в живота. Не знам какъв е начинът да се справим с това, освен да четем много, да пътуваме много и да имаме истински приятели“, коментира Иво Иванов. „Въпреки, че хартията си отива, литературата оцелява и хората четат. В България сме кошер от словоплетци и имаме много млади автори с идеи“, смята писателят.

По повод предстоящите президентски избори той разказа, че в САЩ обществото е много поляризирано. „На практика имаме двупартийна система. Тези две могъщи политически сили малко по малко се отдръпват във времето. Преди имаше една допирна точка, но това разделение се дължи и много на медиите. Този расизъм, който наблюдаваме в момента, бълбукаше в тенджерата през последните 10 години и вече е приготвен. Ставаме свидетели на неща, които смятахме за отдавна отминали“, смята Иванов.

„Мен не ме притеснява толкова съществуването на Доналд Тръмп, колкото съществуването на толкова много хора, които го подкрепят. Той е с изключително ограничен коефициент на интелигентност, борави с 500 думи в речника, груб, арогантен, самовлюбен и никога не се извинява. Хората го обичат, защото е извън системата, говори с езика на простолюдието, той е милиардер, а избирателите харесват американската мечта“, посочи Иванов. Той е убеден, че американците ще гласуват според партийната си принадлежност, без значение кой е кандидатът за президент.

Вижте мнението на Иво Иванов за първото политическо изказване на Майкъл Джордан, за предстоящите избори в САЩ, съвременната литература, за важните неща в живота и цената на американската мечта:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …