четвъртък , 27 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Писателят Георги Бърдаров за корените на омразата
PISATEL картинка

Писателят Георги Бърдаров за корените на омразата

Ден след премиерата на книгата му „Аз още броя дните“, писателят Георги Бърдаров коментира защо е избрал за тема на романа си етно-религиозния конфликт от Сараево и къде са корените на омразата.

„Това , което се случи в Босна, може да се случи навсякъде по света, тръгнем ли по пътя на омразата и разделението“. Така определя посланието на романа си, написан по действителен случай.

Централна е линията на любовта между християнин и мюсюлманка. За да проучи историята, посещава преди година Сараево.

Убеден пацифист, Бърдаров е категоричен, че не може да се говори захаросано за един конфликт, за това и самият той пише изобличително и дори брутално за войната.

„Темата не само не е изтъркана, а ние не знаем почти нищо за тази война“, подчерта писателят и допълни, че героите му не са събирателен образ на хората, а на болката.

„Когато говорим за корените на омразата, имам един чисто географски отговор. На Балканите, тъй като сме на раздела между 2 свята – Изтока и Запада, ислям и християнство, Балканите и Ориента, минали са много народи, се получава самобитна култура, в която има само крайности, ние силно любим и мразим“, посочи Георги Бърдаров.

По думите му обаче има умишлено медийно ембарго на конфликта в Сараево.

Спомня си думите на жена от Сараево, с която е разговарял – „Нищо не е забравено и никога няма да бъде забравено“, и допълва, че войната не е получила реабилитация.

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …