понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателят Георги Бърдаров за корените на омразата

Писателят Георги Бърдаров за корените на омразата

Ден след премиерата на книгата му „Аз още броя дните“, писателят Георги Бърдаров коментира защо е избрал за тема на романа си етно-религиозния конфликт от Сараево и къде са корените на омразата.

„Това , което се случи в Босна, може да се случи навсякъде по света, тръгнем ли по пътя на омразата и разделението“. Така определя посланието на романа си, написан по действителен случай.

Централна е линията на любовта между християнин и мюсюлманка. За да проучи историята, посещава преди година Сараево.

Убеден пацифист, Бърдаров е категоричен, че не може да се говори захаросано за един конфликт, за това и самият той пише изобличително и дори брутално за войната.

„Темата не само не е изтъркана, а ние не знаем почти нищо за тази война“, подчерта писателят и допълни, че героите му не са събирателен образ на хората, а на болката.

„Когато говорим за корените на омразата, имам един чисто географски отговор. На Балканите, тъй като сме на раздела между 2 свята – Изтока и Запада, ислям и християнство, Балканите и Ориента, минали са много народи, се получава самобитна култура, в която има само крайности, ние силно любим и мразим“, посочи Георги Бърдаров.

По думите му обаче има умишлено медийно ембарго на конфликта в Сараево.

Спомня си думите на жена от Сараево, с която е разговарял – „Нищо не е забравено и никога няма да бъде забравено“, и допълва, че войната не е получила реабилитация.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …