сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателят Димитър Бочев: Най-смислените и съдържателните думи са несъгласните

Писателят Димитър Бочев: Най-смислените и съдържателните думи са несъгласните

Най-смислените и съдържателните думи са именно несъгласните, убеден е писателят, журналист и политически емигрант Димитър Бочев, чийто последен сборник с литературни и философски есета носи именно това заглавие – „Несъгласни думи“.

Много от тях са посветени и на спомени за връзките му с творци и личности от ранга на Георги Марков, Тончо Жечев, Атанас Славов, Асен Игнатов и др. – хора, обогатили духовно и екзистенциално съдбата му.

Благородството на тяхното слово, което говори за благородството на душата и духа им – това по думите му е обединяващото в портретите на всички описани от него личности.

„Всичко добро и красиво под слънцето е възникнало не в тон с регламента – колкото и благороден да е той, а съпротива. Това бе основополагаща тема и на Георги Марков и аз я наследих от него“, казва Димитър Бочев.

По думите му книгата е посветена на „Георги Марков в мен“ – такъв, който живее по свой собствен и различен начин в него, в паметта му, в битието му.

„На него до голяма степен дължа себе си и в едно от есетата си писах, че когато го убиваха, убиха и част от мен. Боя се, че това беше по-добрата част“. Според Бочев творбите на писателя дисидент са един прекрасен пътеводител към свободата на словото.

„Ограниченията в свободата на словото започват оттам, откъдето се вмирисва рибата – от главата. Свободата на словото е водеща свобода, без нея всички останали се обезсмислят. Не случайно „в началото бе Словото“, казва той.

В началото на 70-те Димитър Бочев заминава за Западна Германия, където работи за радиостанция „Свободна Европа“. Словото й бе наистина свободно, казва той и заклеймява като „клевети на комунистическата пропаганда“ твърденията за издръжка и влияние от ЦРУ, особено след 60-те години.

Имаше обаче ограничения, продиктувани от генералната политика на Запада спрямо Изтока – на разбирателство, на мирно съжителство, а не на конфронтация, спомня си писателят.

Но аз не искам да съжителствам със злото, искам да се конфронтирам, добавя Димитър Бочев. Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Тоя путьо е чист мангал. И за сапун не става мамицата му…