четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателят бизнесмен Любен Рабчев – от Калифорния до Стълпище

Писателят бизнесмен Любен Рабчев – от Калифорния до Стълпище

Сега виждам България като прекрасна страна, но недооценена, която вместо да привлича хората, ги отблъсква, казва писателят бизнесмен Любен Рабчев.

С книгата си „От Калифорния до Стълпище“ той разказва собствената си история. Роден е през 1942 г. в село Бяла черква, а през 1968 г. емигрира в САЩ, където развива успешен бизнес. Пет десетилетия по-късно се завръща в България и заживява в новия си дом в Стълпище.

Защо се решава да емигрира и как изглежда днес България през очите на един успял извън родината българин – коментира Рабчев в еМисия България.

България в момента е библейска красота. Ако тя се занимава с туризъм, а не с политика, ще е много по-добре, убеден е той.

В Америка има може би два пъти повече бюрокрация, но тя не се забелязва. Докато тук има страх, че не всичко е прозрачно, допълва още Рабчев.

Казва, че някога всеки в България е искал да избяга, но никой не е могъл.

„В него време всеки разбираше какво е свободата и какво е диктатура“, отбелязва писателят и допълва, че е бил много щастлив, когато попада в лагер до Виена, защото е на запад от България. Изпитва същата еуфорията, когато отива в Америка.

„Във Виена никой не ти помага, в Америка също. В началото живеехме в гараж, дъщеря ми спеше в шкафче 2 седмици, докато ѝ купихме креватче. Започнах да мета склад, след това управлявах машина, на втората година започнах бизнес с ремонт на коли, след това с автомобилни части и т.н.“, разаказа Рабчев. Той допълни, че развитието му в Америка е било много буйно и динамично, с редица върхове и спадове.

Казва, че тайната на успешния бизнес е честността и да си вършиш работата, както трябва, без да лъжиш.

„Действително Америка е страна на неограничените възможности. Там има нула дискриминация. Местната власт прави всичко възможност, за да те подтиква, да се развива и разширява бизнесът ти“, отбеляза Рабчев.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …