сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателят Ангел Игов: Не е добре да се кротува

Писателят Ангел Игов: Не е добре да се кротува

От делението се печели. Разделението е присъщо на демократичните общества, но имам впечатление, че през последните две години у нас то изключително много се натегна, и то не бе участието на политици, медии и определени коментатори.

Това заяви в еМисия България писателят Ангел Игов, чийто последен роман „Кротките“ разказва травматичната история в периода след 9 септември 1944 г. и вълната от терор, осъществяван от Народния съд.

Бях учуден, че по-младата публика се интересува толкова от тази тема, оказа се, че има глад за нея, а това означава, че тези събития са отворили доста дълбока рана в българското общество, която след 70 години все още не е зараснала и не е подобаващо изговорена, като продължава да предизвикава разделение, казва той.

Игов припомни, че комунистическият терор смазва тогавашния елит, а това дава своето отражение в следващите десетилетия, тъй като потомците на тези хора не са тук или са маргинализирани.

Аз изследвам хората, които организират процесите, задавах си въпроса какво е накарало тези прокурори, съдии, изпълнители да стигнат до такъв размах на насилието, казва писателят и добавя, че не е търсил окончателни отговори.

На въпрос кои са „кротките“, Игов отвръща, че това са носителите на колективния повествователски глас – млади хора от работническия квартал Ючбунар – които са скептично, иронично, дори цинично настроени към комунистическия патос, но винаги са свикнали да минават между капките, да се промъкват, да наблюдават отстрани, да оцеляват и да не се увличат във всеобщия патос на разделението. Именно те преминават безпрепятствено през тази вълна на терор.

„Не е добре да се кротува. Кротките са анонимно и аморфно мнозинство и днес, и тогава, те имат и минуси, и плюсове. Българинът е свикнал да кротува, но има моменти, в които не е добре да си толкова кротък. Дългото кротуване също носи риск от внезапно избухване“, казва Игов, според когото и ожесточението не е решение.

По думите му тези гласове, които биха ни помогнали да преодолеем днешното разделение, са изтикани настрани и маргинализирани, а интелектуалците, заявените, активните се наричат „грантаджии“ и „соросоиди“ – нещо, което по думите му е организирана атака.

За сънародниците ни в чужбина, Ангел Игов коментира, че това деление – на българи тук и зад граница, за съжаление е много подходящо за насаждане на разломи и дори се учудва, че политиците започват да го експлоатират едва сега. Писателят припомня, че много българи в чужбина участват много по-активно в обществения, социален и политически живот на страната в сравнение с много наши сънародници в пределите на България.

Гледайте целия разговор с писателя Ангел Игов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …