сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателката Здравка Евтимова: Всяка улица в България е разказ

Писателката Здравка Евтимова: Всяка улица в България е разказ

Антологията „Nightscript“ се публикува веднъж годишно в САЩ. Тази година тя съдържа 20 разказа – 19 от писатели от САЩ и един разказ на писател от България – Здравка Евтимова.

„Образът идва от нощта, от тази тишина, която толкова рядко срещам през деня. Телефонът постоянно звъни, работата е винаги напрегната. Образът идва от този прекрасен мрак, който е изпълнен с мирис на думи. Имам вярване, че всяка улица в България е разказ. Стига да имаш спокойствието да го усетиш“. Това сподели в предаването еМисия България Здравка Евтимова.

Тя черпи вдъхновение и от честите си пътувания с влак между София, където работи, и родния й град Перник. Там среща приятели и познати, с които разговаря. Научили са се да чакат влаковете активно като прекарват времето в четене и разговори.В купетата се раждат истории и там се срещат образи, които по-късно се превръщат в литературни герои. „Предпочитам високата скорост и времетраенето на пътя да бъде съкратено. Бих пътувала със самолет. Четох, че през 2017 г. ще излезе на пазара летящ автомобил“, посочи Евтимова.

„Може би така съм устроена, но ми се струва, че пиша за хора, които имат нужда от помощ и са изправени пред обстоятелства, които са по-силни от тях. Много често те смазват такъв човек, а на мен ми се иска да му дам глътка въздух и отсрочка“, разказва Евтимова.

Според нея всеки град в България има с какво да бъде осмян, но и с какво да се гордее. „Точно заради тази сплав аз виждам възможността един човек да мисли за тези градове“, добавя авторката. Работата й също е свързана с писане. „Аз съм преводач. Тази работа изисква голямо внимание към детайла. Нямам право да добавям от себе си или да отнемам от текста. Преводът ме учи на смирение, макар че аз не съм смирен човек“, разказва Здравка Евтимова.

Вижте целия разговор с писателката Здравка Евтимова за политиката, човечността в любовта, мъжките сълзи и смисъла на живота в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …