четвъртък , 22 март 2018
Начало / Жива връзка / Писателката Теофано Калояни, която пресътворява миналото

Писателката Теофано Калояни, която пресътворява миналото

Митове и легенди, преплетени с бурната история на Балканите, разказани през погледа на дете. Това е характерният стил на гръцката писателка Теофано Калояни. Тя е артист, който освен че пише, рисува и пее. Родена в Атина, но израснала в Швеция, тя има особено специална връзка с България – баба ѝ, на която е кръстена и чийто разказвачески талант е наследила.

„Баба ми, която също се казваше Теофано и на която съм кръстена, всъщност ме отгледа, защото родителите ми бяха много млади. Когато съм се родила, още следвали в университета. Била съм дете на деца практически. Затова баба ми поела контрола над ситуацията. Тя беше много авторитетна фигура в семейството, а за някои неща имаше особени възгледи. Освен това беше обаятелен разказвач, така че ми предаде това, но някак си без да ме учи съзнателно. Сякаш беше решено да стане така, без никога да сме го решавали. Беше наследство. Тя е родена в Пловдив. Всъщност е дъщеря в семейството на търговци от Пловдив. Идва в Гърция през 20-те години, след Балканските войни и Първата световна война. Тъй като родителите търгували с платове, тя и сестрите ѝ донякъде следват семейната традиция – стават дизайнери на рокли“, разказа Теофано Калояни.

Гръцката писателка беше гост на Четвъртия Софийски международен литературен фестивал. Какво още каза тя пред Десислава Микова – вижте във видеото.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …