неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателката Софи Стамбо за живота като емигрант в САЩ и литературата днес

Писателката Софи Стамбо за живота като емигрант в САЩ и литературата днес

В еМисия България ви запознаваме с историите на българи от целия свят. Днешната ни гостенка напуска България преди години като много наши сънародници, а живее и твори къси разкази в Ню Йорк, но основната тема в тях е България. Гост в еМисия България е писателката Софи Стамбо, която разказа за живота си в САЩ, литературата и как живее един автор като емигрант.

„Бях във втората вълна емигранти от 1997 г. и беше интересно да видим как са нещата навън. Знаех английски език, имах приятели, които бяха в Ню Йорк. Беше малко като хвърляне на зарове“, разказа Софи Стамбо.

Писателката каза, че можеше да попадне по същия начин и в Англия, но Америка винаги е била интересна за нея. „Ню Йорк е хубаво, космополитно място. Прилича ми на София“, добави авторката.

Тя каза, че повечето хора не знаят къде е България и не знаят нищо за страната ни. „България все остава встрани. Не пропускам да спомена не само това, че съм българка, но и какво правим и как звучат нещата на български език. Почти маниакално го правя“, призна Стамбо.

Писателката сподели, че работи с много чужденци и макар че не знаят много добре езика, успяват да се разберат и дори да се забавляват.

„Да си емигрант понякога е тъжно. Може да си много самотен. На никой празник семейството няма да се събере“, добави тя. Стамбо посочи, че късите разкази са добра форма, тъй като информацията трябва да се казва набързо, тъй като съвременните хора нямат достатъчно време.

Тя разказа за политиката на Доналд Тръмп и обясни, че американският президент не приема хората, които са различни, а Америка е приела тези хора. „Той е тази матрица, която не е дружелюбна към различните. И като добавим недостатъчно високото интелектуално равнище, който признава, че не чете, противоречието с предишния президент, който беше лидер, много личи“, добави Софи Стамбо.

Писателката разкри и какво може да очакваме в бъдеще и сподели, че поготвя роман за емигрантската съдба. Чуйте целия разговор със Софи Стамбо в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …