петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателката Кристин Димитрова за ефирните песни, тайни служби и образа на българите в английските медии

Писателката Кристин Димитрова за ефирните песни, тайни служби и образа на българите в английските медии

Ефирните песни и тайните служби са поводът, поради който най-често ни споменават в чужбина. Ние се славим с ефирните песни, много пъти именно това съчетание се появява – „И българските ефирни песни плениха публиката!“, и с българските тайни служби, особено през социализма, по-късно са приятелски и тайните служби поизчезват от хоризонта на журналистиката.

Така писателката Кристин Димитрова обясни защо 3-годишно ѝ изследване на българския образ в британската, американската и англоканадската преса носи заглавието – „Ефирни песни и тайни служби“.

В еМисия България тя разказа за това как изглеждаме в очите на западни медии.

„За щастие не сме само тайни служби, образът на България е по-богат от заглавието ми. Исках да подхвана нещата от социализма, за да разбера, ако има развитие, какво е то, кои са трайните впечатления и кое се изменя“, сподели за книгата си още Димитрова.

Тя допълни, че е установила, че дори във времето на социализма в англоезичните медии има доста по-достоверни новини, отколкото в българските, макар и с някои отклонения.

По думите ѝ има ясна граница между периода на социализма и демокрацията, а пример за това са статиите за виното. Докато преди 1989 г. не може да се срещне хубава статия за българското вино, то след промените става хубаво и пивко.

„Ако нещо не ти е било вкусно преди, а след това ти е вкусно, означава, че политиката се е намесвала все пак и при тях“, посочи Димитрова.

„Има и теми обаче, по които винаги сме представяни в хубава светлина. Това са българските песни и спасяването на евреите по време на Втората световна война“, каза още писателката.

По думите ѝ и до ден днешен е видно, че политиката се намесва в представата за българите, която изграждат медиите и „няма как да угодим на всички, а и не сме длъжни да угаждаме“.

„В един момент изглеждахме като голямата заплаха за Англия. Найджъл Фараж плашеше хората, че 60-милионна Англия ще бъде залята от 7-милиона българи. Нещата вършеха работа за тамошната политика, докато се разбра, че това не се случи. А сега пречим на мигрантите да влизат… Тук говорим за различни политики и всеки гледа да пречупи фактите така, че да му послужат на местните нужди“, заключи Кристин Димитрова

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …