събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писателката Ина Крейн: Днешните деца са много по-добри, светли и смели, хазнатарството е живо в тях

Писателката Ина Крейн: Днешните деца са много по-добри, светли и смели, хазнатарството е живо в тях

Днешните деца и ученици са много по-добри от моето поколение, много по-отворени, по-светли и по-смели. Ако трябва да обвиняваме някого за това, че прекрасните деца след това стават едни сърдити млади хора, трябва да се сърдим на моето поколение.

Това заяви в еМисия България писателката Илияна Каракочева (Ина Крейн), която е и преподавател по български език и литература в 109 ОУ “Христо Смирненски.

„Те имат много по-ясна преценка за това кое е добро и кое зло. Те са мислещи, много разкрепостени и вдъхновяващи. Най-прекрасното на учителската професия е, че непрекъснато общуваме с млади и свободни умове.

Младите хора са много отворени към света и желаят да го опознаят. Те не искат непременно да останат там, а просто да го видят. Те са много динамични и това е прекрасно.

Защо трябва цял живот да стоим на едно място? Защо мястото им да е само тук? Нека се сблъскат с другите места и култури, а ако решат да останат, това ще е шамар за нашето общество.“

Писателката е убедена също, че младежите четат повече от възрастните и наистина оценяват добрата литература. Тя разказа как много от учениците й в междучасията изваждат книга.

Голяма част от разговора с Ина Крейн бе посветена и на романа на писателката „Хазнатар“.

Той разказва за няколко души, които притежават една и съща стара снимка, с абсолютно еднакъв надпис на гърба: „Хазнатар – 1913 г.“. Тези млади наследници тръгват по пътя на нейната история и се свързват, намирайки своята същност и верния път в живота си.

Хазнатар има няколко значения, като е едно от тях е старото име на село, което сега е в пределите на Северна Гърция и от което през 1913 г. жителите се изселват към България и други балкански държави, обясни писателката.

То означава и някой, който пази хазната, съкровището, и е метафора на място, където живеят добре хора от различни етноси, където съкровищата са хората, а семейството, приятелството и любовта са най-ценните неща в живота. Това разбират и героите, добави тя.

Хазнатарството е живо, не е нереалистично, именно на него се крепи целостта на обществото ни и днес, убедена е Крейн.

Каква според писателката е съвременната българска литература и за какво ще се разказва в новия й роман – гледайте целия разговор с Ина Крейн:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Нашето Инче /Илияна/ освен хубавото писане и говори хубаво!! Приятно я изслушах моята колежка, землячка и приятелка! Харесвам нейната младост и кадърност!

  2. Даниела

    Невероятен човек, пълен с позитивизъм и с много увлекателен език и изказ.
    Непременно ще прочета и новата ѝ книга.
    Моля хората, които работят зад кадър за повече внимание, защото е жалко да объркат името ѝ при изписването.