сряда , 21 март 2018
Начало / Код 11-13 / Писателката Даян Шаер: „На моята майка Сирия“ е интимната история на един тежък живот

Писателката Даян Шаер: „На моята майка Сирия“ е интимната история на един тежък живот

Писателката Даян Шаер гостува в студиото на Код 11-13 и разказа за новата си книга – „На моята майка Сирия“. Това е втората й книга след дебютния роман „Има ли места в Рая“.

„Това е много интересна книга, тъй като няма нищо подобно на българския пазар. Направих интересна книга като писателско интервю – един мой ден с тази жена, с която съм разговаряла – бежанка, която е избягала от Сирия с трите си дъщери“, разказа Шаер в студиото на Код 11-13.

„Тя е избягала много преди последната вълна на бежанци. За мен беше много интересно да взема и да разкажа една история, която попада в статистиката“, обясни авторката и добави, че историята е автентична.

„Всяка една дума, която съм сложила в книгата, е истинска. Добавих и мои автентични спомени от Сирия. Това е един женски ден, в който си разказахме много силни истории“, сподели Шаер.

„Читателят наднича в един много интимен разговор. Наша обща позната ми даде идеята и ме свърза с тази жена, която помоли да сменим името й. В книгата се казва София. Аз съм един непознат човек, който влезе в дома й и записах нашия ден, който прекарахме заедно. Тя живее в България над 5 години, но и друг път е идвала тук. Тя е пътешественичка, обича да пътува и много е харесала България, още когато е идвала при брат си, който живее тук“, разказа Шаер за героинята на романа.

„Мъжът й обаче отказва да замине с нея. Толкова е силна любовта му към родината и оставя жена си и трите си дъщери да заминат. Тя е легална бежанка, която се решава на тази стъпка, когато в училището на дъщеря й избухва бомба“, разкрива Шаер за живота на бежанката.

Вижте разказа на Даян Шаер за новата й книга „На моята майка Сирия“ в следващото видео:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …