неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Писател събра историите на прогонените гении на България

Писател събра историите на прогонените гении на България

28 българи са станали известни в чужбина, но в родината им малко хора са чували за тях. Журналистът и писател Венелин Митев търси информация за тях, среща се с техни близки и ученици и събира всички истории в книгата „Прогонените гении на България“.

„Целта на книгата е да внуша и да покажа, че е крайно време тези имена да влязат в българските учебници“, разказа авторът в предаването еМисия България.

Сред прочулите се българи в чужбина има физици, химици, астрофизици и учени от различни сфери.

В книгата е разказана историята на Асен Йорданов, който е създателят на първия български самолет, който работи като инженер в САЩ и е снимал каскади в Холивуд.

Митев е проучил и живота на Самуил Рефетов, който е роден в Русе, но живее в САЩ. „Семейството му заедно с 32 000 евреи заминава за Израел, по-късно за Белгия и от там в Канада. Той става професор в Чикагския университет и чете лекции в цял свят. Напоследък често си идва в България“, разказа Венелин Митев. Самуил Рефетов е предложен за Нобелова награда за медицина за откриването на заболяване на щитовидната жлеза.

Сред имената на прогонените българи са и тези на Джон Атанасов и Борис Христов.

Иван Ночев пък помогнал на американците да кацнат на Луната, разказа още Венелин Митев. Ночев прави модула на двигателя на ракетата, която каца на Луната. Бил е изключителен инженер и е работил в НАСА и Пентагона. Трима американски президенти присъствали на погребението му.

„Те имат нещастието да се родят в България – страната, в която има завистници. Те са хора, които не могат да изявят способностите си тук и са принудени да заминат“, разказа Митев.

Вижте цялото интервю с автора на книгата и още подробности за останалите известни в чужбина българи в следвашото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …