понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / „Пинк Флойд“: Смъртните им останки

„Пинк Флойд“: Смъртните им останки

Тази неделя в Лондон ще се открие изложба в памет на британската група “Пинк Флойд”. Поводът е 50-тата годишнина от издаването на първия албум на групата. В галерията “Виктория и Албърт” почитателите на Пинк Флойд и музиката им ще могат да получат един поглед зад сцената на легендарната група.

“Две неща са важни. Първо, мисля, че 50-та годишнина винаги е подходящ повод и истината е, че няма да сме тук завинаги. Вече загубихме двама от нас през годините и мисля, че е много важно, ако искаме да разкажем историите си, да го направим докато все още сме тук и можем”, споделя барабанистът Ник Мейсън.

Той е барабанист на “Пинк Флойд” и един от основателите на групата, заедно с Роджър Уотърс. Двамата се срещат през 1963 г. четири години преди първия студиен албум да излезе в продажба.

Барабанистът е единственият член на групата, който ще присъства на откриването на изложбата тази седмица. Той споделя, че експонатите са начин за групата да покаже на почитателите си онова, което е било загадка досега за тях.

“За нас е важно, че намерихме нещо, което ни кара да се чувстваме добре – да работим по проекти свързани с изкуство и филми. Никога не се научихме да танцуваме като част от шоуто и затова създавахме историите си с помощта на картини. Този процес стана много важен за нас, да го предадем на публиката. Това показваме в тази изложба”, обяснява Мейсън.

„Не е носталгично. Показваме на хората как сме правили всичко. Даже по-скоро на по-млада публика какво те биха могли да направят. Нямам предвид да са част от група, но има и аудио и визуални, технологични процеси, които могат да видят”, допълва барабанистът.

Въпреки че са минали толкова години от началото на легендата на “Пинк Флойд”, поколения по-късно тяхната музика остава неограничена във времето. Хиляди хора, които са се родили години след разпадането на групата, още слушат музиката им и годините всъщност не са мярка за изкуството на групата.

“Необикновено е, наистина. Естествено, че не ми се струва като 50 години. Ако някой ми каже, че са минали 20, ще кажа: Наистина? Толкова бързо?”, казва още Мейсън.

Плод на една необикновена епоха, “Пинк Флойд” са известни с впечатляващите концерти, които правят. Роджър Уотърс прави едно от най-големите шоута в турнето на албума “The wall”. На изложбата в Лондон, посетителите ще могат да видят част от реквизита от живите изпълнения на групата.

Друг характерен елемент за Пинк Флойд са артистичните обложки на албумите и синглите на групата. През 70-те години на 20-ти век, музикалните обложки се превръщат в нещо като отделен жанр изкуство, а един от най-знаковите творци на музикални обложки е направил и голяма част от тези на “Пинк Флойд”. Той се казва Сторм Торгерсон и негово дело е тази на “The dark side of the moon”, както и на “Wish You were here”, която може да бъде видяна на изложбата.

Изложбата в галерията “Виктория и Албърт” е не просто в памет на изкуството на “Пинк Флойд”, но и символ на значението на музиката за поколения наред – не само в родната на групата Великобритания, но и по целия свят.

Вижте повече във видеото!

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …