понеделник , 17 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Пим-Пам и Голямата ябълка“ – да пееш под небето на Ню Йорк

„Пим-Пам и Голямата ябълка“ – да пееш под небето на Ню Йорк

Би Ай Ти излъчва документалния филм „Пим-Пам и Голямата ябълка“ тази вечер от 18,30 ч.

За преживяванията от посещението на детския хор в Ню Йорк, запечатани и на лентата, в еМисия България разказаха диригентът Ирена Христова и една от хористките – Калина Георгиева.

Христова припомни, че „Пим-Пам“ има дълга, близо 40-годишна история и е обиколил доста места по света, но за пръв път посещава Ню Йорк.

Хорът е бил там по покана на българското училище „Гергана“, кръстено на една от първите му солистки – Гергана Велинова.

След промените тя става джаз певица зад Океана, а българите в Ню Йорк създават малка общност, която прераства в хор, койтто пък дава основата на днешното българско училище.

Освен концерти по повод началото на учебната година в него, както и представяния в българското консулство, децата са правили и поредица от флашмобове, вкл. на „Таймс скуеър“.

Беше невероятно изживяване, да пътуваш не сам и с родители, а с приятели, да се запознаваш с нови хора, да видиш този град, в който вървиш с вдигната глава, разказа и Калина, която си спомни и как минувачите са ги снимали и са им се радвали, когато са започвали спонтанно да пеят по улиците.

Има ли разлика между българчетата, които растат в чужбина, и тези от България – чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …