петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пиар експертът Радина Ралчева за (липсата на) кризисния пиар след Брекзит

Пиар експертът Радина Ралчева за (липсата на) кризисния пиар след Брекзит

Резултатите от референдума във Великобритания много изненадаха политическите лидери там, които изобщо нямаха подготвена реакция, нито идея как да процедират. Политическата класа на Острова изобщо не бе подготвена за този развой на събитията, коментира в еМисия България пиар експертът Радина Ралчева.

Според нея единствената институция, която първа е излязла с близка до адекватната комуникация още в първите часове и дни след референдума е била „Банк ъв Ингланд“, която даде заявка, че е подготвена за срива на пазарите и знае как да реагира.

Оттам нататък политиците бяха много странни, отбеляза експертът. По нейните наблюдения в дните след решението за Брекзит сме станали свидетели първо на ступорно мълчание от страна и на двата лагера, а след това на поредица от хаотични послания и противоречиви действия.

Тя даде пример с щастливата и победоносна реакция на лидера на ЮКИП Найджъл Фараж, който дни по-късно подаде оставка и заяви, че иска „да си върне живота обратно“, като междувременно не напусна Европейския парламент. Носят се слухове, които няма как да потвърдим, че е предлагал услугите си и на други държави, които искат да напуснат ЕС, отбеляза Ралчева.

От политическата сцена се оттеглиха и победители, и победени – и Борис Джонсън, и премиерът Дейвид Камерън. Междувременно основен претендент за поста министър-председател стана Тереза Мей, която поддържаше оставането в ЕС.

Мей вече обяви, че ще се съобрази с решението на британския народ и ще задейства чл. 50, но не преди края на годината, което е очевиден знак, че Великобритания не е готова и не знае какво да прави с желанието си да напусне ЕС, коментира пиар експертът.

Тя даде пример и с редица други цитати на британски политици, разкриващи противоречията и неподготвеността за този момент.

По думите на Ралчева докато цялата кампания за излизане е била водена на базата на манипулации, пропаганда и неверни твърдения, то от отсрещния лагер са подценили този процес и социалните напрежения и разделения в обществото, като дори не са опитали да спрат „този порой от лъжи“, на базата на които британските граждани взеха своето решение.

Радина Ралчева подчерта още, че основното правило на кризисния пиар – на „единния глас“, не е било демонстрирано от британските политици, а в момента страната се нуждае именно от това те да го намерят. Както и лидерски фигури, които да поемат процеса по Брекзит не само като механика, но и като говорене.

Според пиар експерта един от основните изводи е, че никой не е застрахован от допускането на тежки политически грешки и от използването на пропагандата за лични и тяснопартийни цели – включително в една от най-старите демокрации в света.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …