понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Петьо Блъсков: Инфантилно е да се иска оставката на Цацаров заради срещата в ЦУМ

Петьо Блъсков: Инфантилно е да се иска оставката на Цацаров заради срещата в ЦУМ

Журналистът Петьо Блъсков гостува в студиото на „Просто Диков“ и коментира актуалните скандали от последната седмица с ЦУМ-гейт, акциите на прокуратурата и разследващите в АПИ и КЕВР.
Малко преди това в рубриката „Държавата според Стажанта“ Диков излъчи срещата си с бъдещия премиер Бойко Борисов в парламента. Той коментира казуса с ЦУМ-гейт.

„Аз вземам страна, когато има проблеми в съдебната система, когато съдии и прокурори се карат като вчера. Взех страна само на правдата, защото, ако ги бях оставил, накрая щеше да излезе, че Жоро Гергов е от ГЕРБ и не Корнелия Нинова му е подарила панаира, а ГЕРБ“, заяви Бойко Борисов.

Той каза, че е много ангажиран със съставянето на правителство и единствената мисъл е да стабилизира държавата и да подреди правителството. „Избягвам да се меся в работата на общините, но когато в публичното пространство започне да се внушава, че едва ли не взетите решения обслужват някого, съм длъжен да се намеся“, заяви Борисов.

Бъдещият премиер каза, че в центъра на Варна стои дупка, която трябва да се оправи. „Много години преди нас едно бижу като пловдивския панаир 49% са дадени. Не знам защо“, заяви Борисов.
Той посочи, че му е болно за скандалите във ВСС, защото ги гледа народа, а и Европа, тъй като това е каймакът на съдебната система. „Съдебната власт във всичките й форми, сега трябва да седнат, и понеже са абсолютно независими, трябва да си оправят взаимоотношенията. Иначе вървим по пътя на Македония“, посочи Борисов.

„Не може тази институция непрекъснато да живее под обсада, гюрултия и интригантство. От групата на средното интригантство е срещата и последвалия медиен панаир след нея. Имало една такава среща, никой не го отрича. Изглежда единият от участниците е имал нещо да предложи, другият – да поиска. Главният прокурор е казал – няма да стане тази работа. Третият участник е интересен с това, че той го е играл като „сводник“. И единия, и другият казва, а и Гергов казва, че не е участвал в разговора, а само е осигурил кафето“, посочи Блъсков.

„Изведнъж от тази нищо не значеща случка, започва някаква патардия. Инфантилно е да се иска оставката. За какво? Това е разликата между българската и медийната среда в България – там, ако има „ако“, не се иска оставка. А тук, се появява някой смешник и иска оставка“, коментира Блъсков.

По думите на журналиста, тримата мъже са се събрали, говорили са, приключили са. „Единият излиза с официална позиция, другият – с неформални обяснения. ВСС е достатъчно мъдър да вземе решение по този въпрос. Би трябвало да е мъдър. Те със сигурност имат повече информация, отколкото ние. Ние имаме един нещастен закон за достъп до информацията“, посочи Блъсков.

„Нито защитавам прокуратурата, нито не я защитавам. От последните дни нямаш ли достатъчно доказателства за това, че си върши работата? Остави румънската прокуратура, защото тази тема е силно манипулирана“, заяви журналистът.

„Това с етажите не го разбирам. Кой е високият етаж на властта. Това е клише, което не ми харесва. Има министри с обвинения за безстопанственост, вероятно крие себе в себе си и корупция“, коментира „бащата на свободния печат“.

„В КЕВР със сигурност има корупция. Там проблемите с цените на енергията не са от вчера и оня ден. 25 години политиците ги натискаха тези цени. Трябваше да се съобразяват със световните пазари и процесите в световната енергетика. От тая трънка ще изскочи не един заек, а стадо зайци със сигурност“, заяви Петьо Блъсков.

Той коментира и демонстрацията с агнешките главички пред ВСС. „Знаеш какво направиха агнешките главички. Точно тези агнешки главички започнаха да си правят собствени РМД-та, да си купуват предприятия, винарски изби и какво ли още не за без пари. Когато искаме да анализираме едно събитие и да стигнем до неговото добро осветяване, трябва да говорим за корените и за началото“, посочи Блъсков.

„Когато имаш едно и също събитие и един и същи процес, стиловете би трябвало да бъдат подобни“, коментира Блъсков по повод отразяването на скандала.
„Какво прави прокуратурата с тази партия, която Марешки е регистрирал с менте-документи? Защо не се занимаваме с това какво прави един депутат в парламента, който е подсъдим по две обвинения? Защо българските медии не се занимават с него?“, пита журналистът.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. unikalen pomiar e tozi.

  2. Tozi bastana svodbnite medii li e ili ,na men poveche na basta na ne svodnite bednite ,trnkata zaek mojebi i toy