събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Петко Петков и Красимира Величкова: Управляващите не искат компетентни магистрати, които не си мълчат

Петко Петков и Красимира Величкова: Управляващите не искат компетентни магистрати, които не си мълчат

Съдия Петко Петков – бивш заместник-министър на правосъдието, и Красимира Величкова от Български дарителски форум гостуваха в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментираха външното финансиране на магистратите и законопроектът, който цели да ограничи даренията за съсловни организации.

„Всеки един човек и магистрат има моралното право да говори тогава, когато в сферата, в която работи, нещата не се случват така както трябва“, заяви Петков и добави: „Струва ми се, че този законопроект цели да удари Съюза на съдиите в България“.

Красимира Величкова коментира, че битката за демокрация и за участие на гражданите в процесите за добро управление не е приключила. „Демокрацията не е даденост. В момента и в Полша, и в Унгария се случват много интензивно тези процеси“, даде пример тя.

„Никога магистрат не е взел хонорар за работата си по проекти, които са финансирани от неправителствени организации. Липсата на финансиране ще доведе до там, че магистратите няма да могат да се обучават професионално – в академията по европейско право, в европейската съдебна мрежа. Ако този момент не бъде ремонтиран в проекта, те няма да могат да получават допълнителна квалификация“, посочи Петков.

„Управляващите не желаят компетентни магистрати и всячески се опитват да ги спъват и не искат магистрати, които не си мълчат, заяви съдия Петко Петков.

Петков заяви, че Сотир Цацаров също се е възползвал от финансиране на фондация „Америка за България“.

„Всеки един, стремящ се да установи тоталитарен режим, първо посяга на възможността хората да се сдружават. Защото сдружаването ражда съпротива, а съпротивата – отпор“, заяви Петков.

Той се обърна към всички магистрати с призива да не си мълчат, тъй като, когато приключи съпротивата, ще стане по-страшно.

По думите на Петков, Съюзът на юристите вероятно е странична жертва на този законопроект.

Красимира Величкова е категорична, че тези текстове, които касаят финансирането, трябва да отпаднат. „Следващата стъпка е да се атакуват в Конституционния съд, защото са противоконституционни. „В много законопроекти и предложения се вижда, че се обслужва някакъв скрит дневен ред – ограничаването на независимостта на съсловните организации“, заяви Величкова.

Според съдия Петков, фондация „Америка за България“ е мразена по-скоро защото финансира независимите организации и добави, че големият трън в очите е финансирането на независимите организации.

Красимира Величкова каза, че има хора, граждани, професионалисти, които няма да оставят този законопроект да мине по този начин. „Има механизми и процедури. В този законопроект ги има и тоягата, и моркова“, заяви още тя.

„В края на 2015 г. Когато бяха приемани поправките в Конституцията за разделянето на ВСС бяха променяни съществени текстове в рамките на последните дни преди последното гласуване. Депутатите не се посвениха на това, че промените, които гласуват, противоречат на решения Съвета на Европа, на здравия разум и на принципите. Не можем да очакваме, че те ще чувстват притеснение, срам или неудобство“, допълни Петков.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …