вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петко Петков: България дълго си затваря очите за докладите

Петко Петков: България дълго си затваря очите за докладите

„След поредицата негативни доклади за България и позитивни за Румъния, това е абсолютно нормално развитие на нещата“.

Така Петко Петков, бивш зам.-министър на правосъдието, коментира в еМисия България новината, че България и Румъния може да бъдат разделени в наблюдението на реформите в правосъдието и борбата с корупцията.

„Българската държава и елит дълго време си затваряха очите за изводите в докладите, за това, че прокуратурата разпъва политически чадъри над едни и мачка други, както и когато заговорим за независима прокуратура по румънски модел“, каза той.

Новините от вчера, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъде прекратена скъпата поръчка за АМ „Хемус“, а финансовият министър Владислав Горанов – да бъде разсекретен докладът за КТБ, Петков изтълкува като знак, че нещо на политическата сцена се случва и то под паника.

Моето лично чувство е, че свалянето на мониторинга за Румъния може да се случи след още един или два доклада, смята той.

По думите му обаче докато главният прокурор Сотир Цацаров и политиците ни не започнат да назовават нещата с истинските им имена, това няма да стане скоро и в България.

Липсата на реакция значи, че политическият елит просто няма как да реагира, заключава Петков. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …