понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Стоянович за новата си кулинарна книга: Тя е поклон към нашите баби

Петър Стоянович за новата си кулинарна книга: Тя е поклон към нашите баби

Доктор по философия, доцент по история, журналист и бивш министър на културата, сега Петър Стоянович се изявява и като сладкодумен кулинар.

В новата си книга „Така би сготвила баба ти“ той събира повече от 200 вкусни рецепти, изпитани през годините от неговото семейство, от приятели и познати.

В книгата, която разкрива както хранителните предпочитания на времето, така и неговия дух в живота на една артистична софийска среда, Стоянович разказва и редица любопитни истории.

Аз самият се занимавам много, дори прекалено според някои, с готвене. Това са нещата, които съм ял като дете, които аз обичам да готвя или които съм срещал по света, обяснява той.

Веселите и приятни история пък са в добавка, за да се забавляват читателите. Не на последно място защото, според убеждението на Стоянович, хуморът и самоиронията са задължителни в живота, в политиката и изобщо във всичко, което правим.

Той каза също, че много се пази от хора, които казват „и с две вафли мога да мина“. Не става, убеден е Петър Стоянович. Човек, вярва той, не може да избере само едно нещо, което да обича и с което да живее.

„Важно е да имаш голям набор от несложни и нескъпи неща, да създадеш от това, което те обкръжава, нещо, което прави животът ти смислен, дори когато става дума за готвене. Да възпиташ в децата си вкус към прясното, добре направеното.“

„Заглавието пък е един поклон към всички наши баби, жените, които ни възпитаха, и които още крепят всичко около нас. Всеки има по една баба, от която се носи онзи аромат, която няма как да забравим никога“, казва още Стоянович, който е включил и много бабини рецепти.

Петър Стоянович коментира и редица актуални теми от последните седмици у нас, вкл. и състоянието на културата, която бе негов ресор в служебния кабинет.

„Гледам културата на 2016 г. с примирение. Големият проблем на нашата държава, особено във времената на несвършващия преход, е, че тя няма никакво разбиране за първостепенността и важността на културата и образованието ни. Тя няма готовността за коренна промяна в структурата на културната администрация.“

За трагедията в Хитрино, за горещия картоф на мандата, за политическата обстановка у нас – чуйте целия разговор с Петър Стоянович:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …