петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Стоянов: Винаги съм гласувал за кандидатите на десницата

Петър Стоянов: Винаги съм гласувал за кандидатите на десницата

В навечерието на балотажа на изборите за президент, колегата ни Илия Въков разговаря с Петър Стоянов, президент на страната в периода 1997 – 2002 г.

„Винаги съм гласувал. Сега ще гласувам за г-жа Цачева. Най-напред, защото винаги съм гласувал за представители на десницата и вече съм твърде стар да променям убежденията си. Освен това смятам, че в смутните времена на Балканите, в Европа и света, някак по-подходящият избор е изборът на предвидимия политик. Познаваме г-жа Цачева и с нейните плюсове, и с нейните евентуални минуси. Но съм сигурен че тя ще бъде предвидим политик и няма да се отклони от основната стратегия, която може да запази България силна във времена като тези“, каза Петър Стоянов.

„От мен няма да чуете нито една лоша дума за ген. Румен Радев, защото до вчера той беше български офицер и аз като бивш български президент никога не мога да си позволя да охуля един български генерал. Но има две по-важни неща. Първо, крайната реторика по отношение на ген. Радев, която се демонстрира от наши десни политици, работи в негова полза. Сякаш издава страх и неувереност. И второто, което е още по-важно – ако ген. Румен Радев утре стане президент на България, най-глупавото нещо е нашата евроатлантическа общност в страната с крайна реторика да започне да го отдалечава от себе си и да го хвърли в политическите обятия на други кръгове, в които той засега не е. Мисля, че ако той стане бъдещият президент на България, трябва да се направят всички усилия тези, които до вчера са го хулили, да го привлекат в лоното на евроатлантическата общност, защото най-лошото за България би било промяна на нашата ориентация“, подчерта още президентът Стоянов.

Според него, очевидно е, че оставка на кабинета ще има, защото това е казал самият премиер.

„В този смисъл ни очакват отговорни времена и българските политици отдясно и отляво, според мен, трябва да намерят най-добрият начин да запазят баланса в България, защото той ни е необходим. Нито един – нито отляво, нито отдясно, няма да може сам да се справи, ако не поиска помощ по-важните и стратегически проблеми от своя опонент“, каза още Стоянов.

Кой ще бъде новият президент на България – Цецка Цачева или Румен Радев, разберете тази неделя, от 20 ч., в изборното студио на Би Ай Ти с водещи Илия Вълков и Емилия Милчева.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …