понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Петър Стоянов пред Сашо Диков за възможността отново да е президент

Петър Стоянов пред Сашо Диков за възможността отново да е президент

„Това, че съм най-добрият кандидат за президент сигурно е вярно, но защо не са ме припознали десните нямам честта да знам. Но ако трябва да говоря сериозно – вече има нови политически герои, политическата сцена е различна. Мнението сякаш е, че принадлежа към миналото, и може би това е вярно. Във всеки случай това не ме прави нещастен, не се сърдя, защото в политиката е така, тя има свои, неразбираеми закони“.

Това сподели пред журналиста Сашо Диков президентът Петър Стоянов (1997 – 2001 г.) в интервю по време на представянето на неговата книга „Президентът Петър Стоянов: Преговор на историята“ във Военния клуб.

На въпрос дали все пак би се кандидатирал за държавен глава, ако се намерят хора, които да го подкрепят, той отговори: „Не знам дали съм готов, защото няма да се намерят хора. Днешните политически лидери трудно биха съвместили водените от тях политики с моето връщане в политиката“.

Диков разговаря и с някои от гостите, като според мнозина Петър Стоянов би бил идеалният кандидат-президент днес.

Румен Христов, зам.-председател на СДС, който бе единствен на събитието от ръководството, призна, че са водили разговори в тази посока със Стоянов, но той „търсеше по-широка подкрепа“, която Реформаторският блок не е могъл да осигури. Съжалявам, че той не е нашият кандидат, добави Христов.

Петър Бакърджиев – бивш вицепремиер в правителството на Иван Костов, заяви: „Потресен съм, че не виждам ръководството на СДС днес тук. Ние старите седесари, истинските, сме тук. Къде е политическата сила СДС?! Тя работата е дълга и тъжна… Къде е каузата? Къде е дясната политика в България?…“

Стоянов е много актуален в момента и би бил идеалният кандидат, защото е лице на България, изрази мнение и журналистът Иван Гарелов.

Ако се яви, ще ги бие всичките – казвам му непрекъснато, но той не иска, сподели също музикантът Кирил Маричков.

Димитър Райчев, автор на книгата „Разговори за историята“, отбеляза, че президентът Петър Стоянов не се страхува от неприятните моменти в биографията си и не се притеснява те да присъстват в книгата, защото те са част от историята и истината.

Вижте целия репортаж, кадрите от представянето, разговорите с гостите и президента, във видеата:

и

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …