сряда , 20 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Петър Стойчев за титлата и новия световен рекорд по плуване в ледени води

Петър Стойчев за титлата и новия световен рекорд по плуване в ледени води

За втори пореден път Петър Стойчев грабна титлата на Световния шампионат по плуване в ледени води. Той се проведе преди броени дни в Германия, като българинът преодоля разстоянието от 1000 м за рекордните 12 минути и 15 секунди.

„Това беше на-силното състезание, на което съм участвал. И осемте участника в моята серия бяха много бързи и с шансове да спечелят състезанието. По-различното беше това, че този път температурата на въздуха беше доста ниска – сутринта беше -13, а може би по време на нашето плуване беше -10, което наистина е много студено“, споделя Петър Стойчев.

Освен че триумфира с купата на шампионата, българският състезател успя да подобри и своя предишен рекорд с около минута. Освен на треньора си, той го отдава и на натрупания опит в тези дисциплини, благодарение на който може да предвиди какво го очаква в следващите метри.

„Защото състоянието на плувеца се влошава с всеки изминат метър. Много е драстична разликата между първите 800 и последните 200 м“, обяснява плувецът.

Петър Стойчев се запалва по нестандартното плуване в ледени води през 2015 г., когато в Русия се провежда и първият Световен шампионат. Той е категоричен, че за всеки състезател е много трудно да устои физически и психически, когато практикува този спорт. Петър обаче е усвоил до съвършенство тънкостите на адаптирането и запазването.

„Това съм го правил много години в плувния маратон. Това е самоконтролът и личната мотивация да продължиш в труден момент. Това е нещо, което се тренира с години. Нещо, което човек трябва да има в себе си“.

За да се нарече едно плуване ледено, най-важното условие е температурата на водата да бъде под 5 градуса. На състезанието в Германия тя е около 2, а конкуренцията е жестока. Най-тежкият момент от съревнованието обаче е първият.

Петър Стойчев споделя още, че вече е избрал своето следващо предизвикателство. Той има в своята визитка плуване в почти всички морета и океани, като му липсва само Антарктида. Желанието на неговия екип е да организират през 2018 или 2019 г. плуване до Южния полярен океан, което да тръгне от Аржентина.

Чуйте самият Петър Стойчев във видеото:

Вижте също

Медиите в Бразилия сринаха със земята суперзвездата Неймар. Скандал в Хърватия: Изхвърлиха играча на Милан Никола Калинич

https://youtu.be/2M2EJLbimR4 Повод за разочарование от снощи има и тимът на Бразилия. „Селесао“ завърши сензационно 1:1 …