събота , 19 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Код 11-13 / Петър Славов за опасността служителите на КАТ отново да се върнат „в храстите“
peturslavov

Петър Славов за опасността служителите на КАТ отново да се върнат „в храстите“

За опасността служителите на КАТ отново да се „върнат в храстите“ – практика, премахната след години дебати в парламента, в КОД 11-13 алармира бившият народен представител от Реформаторския блок Петър Славов. Той подчерта, че от „Нова република“, които останаха извън парламента, са алармирали първи срещу тази възможност и припомни, че в миналото Народно събрание активно е работил по тогава приетия законодателен пакет в Закона за движение по пътищата.

Славов обясни, че има внесен законопроект, който премахва приетия текст, според който катаджиите са длъжни ясно да се обозначават. Подозрителното според него е, че това е отделен параграф и не се споменава в мотивите, т.е. идеята му е „ако мине“. Според бившия депутат това изобщо не кореспондира със заявените намерения за подобряване на безопасността по пътищата и с целия пакет от мерки за интензивен контрол.

Той каза например, че напълно подкрепя отпадането на обозначителния знак, че следва видеокамера за отчитане на скоростта на движение. Това, обаче, по думите му, няма нищо общо с изискването за самите органи на КАТ и тяхното ясно обозначаване.

Петър Славов предупреди, че криенето на служителите на КАТ е опасна и отречена вече практика. Мнозина си спомнят как изскачайки внезапно на пътя, даден катаджия може да предизвика дори пътно-транспортно произшествие, ако някой млад и неопитен водач ужасен набие спирачки, отбеляза той.

Славов е категоричен, че видимото присъствие на КАТ е превантивно и идеята е като служителите се виждат, шофьорите по принцип да карат с по-ниска скорост. „В миналото НС законодателно създадохме предпоставки рецедивисти на пътя най-малкото да не шофират легално по пътищата, променихме и НК и НПК относно гонките и хулиганствата.

Мерките са налице, всичко сега опира до прилагането им“, заяви още Славов.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

zamposlanik

Зам.-ръководителят на испанската мисия у нас благодари на съпричастния български народ

Съболезнователна книга в памет на жертвите от атаката в Барселона е отворена днес и в …