неделя , 17 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Славов за машинното гласуване на предстоящите избори

Петър Славов за машинното гласуване на предстоящите избори

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия, според което машинно гласуване на вота на 26 март трябваше да има само в 500 секции.

Съдът задължи ЦИК и правителството да осигурят по една машина във всяка секции – 12 400 плюс още поне 10% резервни. Часове преди крайното решение Петър Славов изрази съмнение, че има нарочен саботаж с въпроса какво се случва с машинното гласуване.

Петър Славов се включи в ефира на еМисия България и коментира темата. „От 2014 г. винаги се е знаело, че след 1016 г. трябва да има машинно гласуване във всички секции. Съдът казва, че законът трябва да бъде изпълнен и ЦИК няма право да тълкува закона. Това е победа за българските граждани. Преценката е на всеки един гражданин, а не на ЦИК“, коментира Славов.

„Човек може да прецени дали желае да гласува традиционно или чрез машинния терминал. Надяваме се така хората да могат да гласуват бързо и да са сигурни, че техния вот ще бъде отчетен. Тяхната преференция ще бъде отчетена. Не е тайна, че през последните години преференциите масово изчезват от протоколите“, заяви още той.

„Ако бяхме оставили ЦИК да тълкува закона както желае, утре можеха да кажат и че преференцията не им харесва, защото трудно се броят“, посочи Славов.

Той посочи, че МС и ЦИК са отговорните лица за подготовката за машинното гласуване. „През 2009 г. в България за първи път е гласувано машинно. От тогава до сега 11 пъти е гласувано. По 500 машини да са купували, щяха да са налични поне половината от нужните машини. Вземат се под наем за един избор около 1700 до 2000 лв. Струва една машина“, обясни Славов.

По думите му, основният въпрос е защо не са били купени машини, след като вече е било ясно, че може да се гласува машинно.

Той е категоричен, че за сънародниците ни в чужбина също е много важно да има такива машини, за да не чакат на опашки.

Вижте целия разговор с Петър Славов в следващото видео:

Вижте също

Политологът Георги Киряков: Действията на Валери Симеонов за лифта на Банско приличат на лобизъм

Колкото повече наближава “тихата, свята нощ”, толкова по-шумно и драматично става на политическата сцена. На …