вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Славов: Електронното гласуване ще увеличи активността в чужбина

Петър Славов: Електронното гласуване ще увеличи активността в чужбина

Серия от предложения за промени в Изборния кодекс направиха различни парламентарни групи в последните дни. Депутати от РБ и ГЕРБ предложиха въвеждане на електронно гласуване, повече от 3 месеца след референдума, на който близо 1,8 млн. българи гласуваха „за“ него.

Темата в студиото на еМисия България коментираха депутатът от РБ Петър Славов и IT специалисът Маргарита Кусева във включване от Швейцария.

Според народния представител направените предложения за дистанционно електронно гласуване са напълно сериозни.

„Ако си спомняте ГЕРБ, РБ и АБВ се разписаха в подкрепа на електронното гласуване.“, каза Славов и допълни, че е разумна идеята за поетапното му въвеждане.

„Законопроектът на РБ стъпва на пълна прозрачност. Надяваме се да бъде запазен този принцип и записан в нов ИК“, посочи Славов.

Той заяви още, че има предложение още за президентските избори в поне 6 хиляди секции в страната да има машинно гласуване.

„Бяхме предложили МИР „чужбина“ още миналата година. Вижда ми се коректно съгражданите ни в чужбина да могат да гласуват за личности, а не за партийни листи. Като извън България изборният процес да протича като в страната“, каза депутатът.

„Съвременните технологии дават различни възможности за дистанционно гласуване. Категорично очаквам да се повиши избирателната активност в чужбина, защото на българите там ще се даде физическа възможност за гласуване – ще отпаднат пречките и разходите им, ако искат да гласуват“, смята още Славов.

На свой ред Маргарита Кусева коментира, че електронното гласуване ще улесни вота на българите в чужбина.

„Ако има МИР „чужбина“ ще имаме по-лесен достъп до случващото се в България и ще имаме наши представители“, категорична е тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …