неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Мутафчиев: Ако има концесия на магистралите – да бъде със строг контрол

Петър Мутафчиев: Ако има концесия на магистралите – да бъде със строг контрол

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев гостува в студиото на еМисия България и коментира толтаксите, магистралите, преосмислянето на пътните такси, които се събират от държавата и цената на винетката.

„Предложението е в България да се приложи смесена система – за тол такса за всички товарни автомобили и автобуси и електронна винетка за всички автомобили. Ако камера снима номера, ще знаят имаш ли винетка и за колко време“, обясни Петър Мутафчиев.

По думите му, тази система е много проблематична. Мутафчиев каза, че България е страна с малка територия и с такъв голям процент от републиканската пътна мрежа ще бъдем натоварени всички ние, потребителите в България. Това, по думите му, създава лоша конкурентност на нашите производители.
Мутафчиев посочи, че издръжката на сателит и камери, ще струва около 20% от общите приходи от такси за толсистемата и винетки. Стремежът е при такъв голям процент от пътищата да се стигне до 1 200 000 000 лв.

„200 милиона ще струва и системата, която трябва да бъде изработена сега и да бъде внедрена в България“, посочи бившият транспортен министър. Той коментира и непрекъснатите ремонти и качеството на пътищата в България.

По думите му, средствата за ремонт са недостатъчни. Той призова да се намери справедлива система за събиране на средства и да се заговори за планиране и ефективно използване на тези средства.
Бившият министър каза, че може да има концесия и за магистралите, но това трябва да стане при много строг контрол. „Трябва малко да намалим темпото на концесиите с дейности, защото там се крият много рискове“, убеден е Мутафчиев.

Той коментира и трусовете в БСП. „Аз виждам, че БСП израства като опозиция. Самият факт, че БСП се явява твърд опозиционер, че моите партийни другари не се съгласиха с това, че Корнелия Нинова трябва да бъде председател на НС, даде много ясен знак – че ние ще бъдем ясна опозиция“, заяви Мутафчиев. Той смята, че пътят, който сега е поет в този парламент, ще бъде извървян докрая.

Чуйте целия разговор с бившия транспортен министър Петър Мутафчиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …