понеделник , 18 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Петър Курдов: Ако има чест и морал, Боби Михайлов трябва да свика извънреден конгрес на БФС

Петър Курдов: Ако има чест и морал, Боби Михайлов трябва да свика извънреден конгрес на БФС

Петър Курдов коментира за предаването „Спорно за спорта“ уговорените мачове, какво гледаме на българските терени с първа професионална лига, националния отбор и БФС, както и за Борислав Михайлов.

„Резултатите сами по себе си говорят, че в последно време това, което виждаме и с младежкия национален отбор, и с юношеския национален отбор, е пълна катастрофа. И тези, които работят в БФС искат да ни убедят и да ни вменят, че това е правилният начин“, коментира Курдов.

„Ако те продължават така – нека да си го правят. Но ние, които виждаме какви са нещата, които се обсъждат на клубно ниво, трябва да се промени с вчерашна дата“, категоричен е той. Бившият футболист каза, че ако нещата продължават по този начин, ще станат още по-зле, а хората няма да ходят на стадионите. „И такива мачове като с Люксембург, с Франция и с Швеция, ще бъдат ежедневие и няма да му прави на никой впечатление“, смята Курдов.

„Когато Христо Стоичков беше треньор на националния отбор, за един Х го освободиха, но той водеше също по един добър начин отбора, защото Христо е авторитет. Същото важи и за Любо Пенев. По същия начин го освободиха, защото това беше правилния път и това са хора, които имат уважението на футболистите“, припомни Курдов. „Но с тези футболисти…те не са магьосници треньорите. Нищо няма да се случи“, смята бившият футболист.

„Ако в БФС имат достойнство, би трябвало да се предизвика един извънреден конгрес, да си подадат оставките и там вече не по стария метод както се избираха президент и вицепрезидент, а по нов начин да се избере ново спортно-техническо ръководство с хора, които да започнат българския футбол от най-ниско ниво“, убеден е Петър Курдов. Според него там трябва да се хвърли финансов ресурс и да се възстанови това, което поколения наред е правено, за да може да се стъпи на здрава основа, а подрастващите да се участ най-вече на българското, което винаги е носило успех на европейските терени.

Той цитира и изказване на Христо Бонев, който твърди: „Идва ми да се завия под юргана и да викам на висок глас „Марица“ Пловдив, люпилнята на пловдивския футбол я няма никаква, „Спартак“ Пловдив го закриха, „Ботев“ и „Локомотив“ виждате на какъв хал са“.

Петър Курдов посочи, че големите във футбола никой не ги слуша и на този етап резултатите са такива. „Както и в Народното събрание, виждате, че никой депутат не пуска кокала. Така се случва и в БФС. Това безразличие, което цари по нашите терени, от това по-голямо наказание няма – да играеш на празни трибуни“, добави бившият футболист.
Той пожела на подрастващите, които сега започват в големия футбол, да играят на пълни стадиони така, както те са го правили и да почувстват удоволствието от футбола.

„Моят син Атанас Курдов замина много млад в „Байер Леверкузен“, на 17 години. Парите, които получаваше му дойдоха в повече и тогава започна да мисли за други неща, не за играта, които буквално му счупиха главата“, сподели Курдов. Той каза, че е критичен както към децата си, така и като треньор. Бившият футболист не пожела да коментира колко е голяма далаверата в БФС и защо ръководството не иска да си тръгне. „Всички негодуват, виждат какъв е хала на българския футбол, а това, което гледаме – първа лига, първа осмица, шестица, тази порнография според мен трябва да бъде отрязана с нож“, заяви Курдов.

Според него трябва да има нов конгрес, се намеси и правителството и да се възстановят детско-юношеските школи и да се заложи на това, което е носило успех преди 35 години.
Чуйте целия разговор с Петър Курдов в следващото видео:

Вижте също

Криза в Испания: Лопетеги уволнен, Йеро поема „Ла Фурия“

Ден преди началото на Мондиал 2018 в Русия – Испанската футболна федерация уволни селекционера Хулен …