понеделник , 16 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Петър Хубчев за националите: Проблемът на футболистите е в главата

Петър Хубчев за националите: Проблемът на футболистите е в главата

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Петър Хубчев ще продължава да изисква по-голямо себераздаване от играчите. Той се надява футболистите са покажат по-голяма концентрация в предстоящата в неделя домакинска среща от световните квалификации срещу Беларус, а грешките да бъдат сведени до минимум.

„Не се заблуждавам, че за няколко дни, с няколко тренировки, ще ги направим по-добри футболисти, но трябва да ги направим по-добри професионалисти и по-добър отбор. С право търпим тези критики. Трябва да ги приемем. Трябва много работа, за да предотвратим тези елементарни грешки. Наистина, футболът е игра на грешки, но това са елементарни грешки“, допълни той.

Селекционерът е категоричен, че в момента в националния отбор са повикани играчите в най-добра форма, а основните мотиви са били колко често играят в клубовете си и в какво здравословно състояние са.

„Това са играчите и така сме решили. Липсата на някои футболисти не е свързана с отказ, като например Божинов. Не крия, че го наблюдаваме и него, както и още 5-6 момчета. Но сега така сме преценили, няма някакви други скрити причини“, коментира Хубчев.

Той мотивира и повиквателната за вратаря Николай Михайлов, който се завръща в състава след почти 20-месечна пауза. „Николай Михайлов играе редовно в клуба си през този сезон. Показал е какво може през годините. Но той трябва да докаже, че заслужава да бъде в националния отбор. Ако не се представя както трябва, няма гаранция, че отново ще попадне тук. Всеки трябва сам да се пребори за шанса си. Това важи за всички“, каза Хубчев.

Специалистът е притеснен от психическото натоварване върху играчите, което оказват постоянните критики към тях заради слабите резултати.“Има нещо в главите им. Водихме разговори с момчетата. Много от тях се притесняват от критиките. Трябва да признаем, че голяма част от тези критики за правилни с оглед на резултатите. Сигурен съм, че ако бием 2-3 мача, всички ще кажат, че се върши някаква работа. От това се нуждаем. Може би дълго време момчетата прекалено много са обръщали внимание на критиките и едва ли не със страх играят. Но, ако тръгнем да обещаваме, няма да върнем хората на стадиона“.

„Трябва пълно себераздаване, повече жар в очите. За мен това са най-добрите футболисти, които имаме. Имат качества, не са чак толкова зле, както се говори и се пише, но те трябва да си повярват. Само с пълно себераздаване хората могат да повярват в момчетата и отново да дойдат на стадиона. Може да не печелят всички мачове, но поне да се опитват да се борят до край“, каза Хубчев.

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …