четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Петър Ганев: Минималната работна заплата повдига много въпроси

Петър Ганев: Минималната работна заплата повдига много въпроси

Ниска или висока е минималната работна заплата, дали изобщо има нужда от нея? На тези въпроси в ефира на Би Ай Ти отговаря икономистът Петър Ганев от ИПИ.

„В Конституцията е записано правото на минимална заплата. Това означава, че някаква форма на минимално заплащане ще има, трудно е да се премахне.

Има много въпросителни около минималната работна заплата“ – разказва икономистът.

„Има два елемента, които трябва да се знаят от хората. Има планове за рязко повдигане на миниманлата работна заплата. Има и минимални осигурителни прагове. Това второто, играе ролята на минимална работна заплата и това е по-вредно от двете.

Доказано е, че това води до по-ниска заетост“ – пояснява Ганев.

„Ако в София вдигнеш този праг, това няма никакво значение, защото хората вземат така или иначе по-висока заплата. Но в Хасково 60 % от заетите са на минимален осигурителен праг. Така че, ето го отрицателния ефект от минималните прагове“ – пояснява икономистът.

„Хората, които получават минимална работна заплата обикновено нямат високо образование, те не са представени и в Парламента.

Идеята да има минимални заплати по региони е политическо решение, но то е трудно реализируемо.

Кой ще ги договаря тези заплати не е ясно, качеството на диалога между работодатели и работници е ниско. Няма организирани структури в строителството, в туризма. Идеята да се срещне бизнеса и синдикатите, за да договорят нещо е невъзможно, понеже много от работещите не са представени синдикално.

В някои сектори просто няма синдикати.

Трябва да забравим за минимални осигурителни прагове, а минималната работна заплата, трябва да е по-скоро с почасова ставка“ – пояснява Ганев.

„Всички регулации не обхващат тези, които не искат да ги спазват.

Дори и нелегалното плащане е по-добро от неплащането.

Отношенията работник – работодател са преди всичко отношения между тях самите. Или те ще се развият сами, както се случва, или не“ – разказва икономистът.

„Няма как да спреш някого да избяга да работи там, където му предлагат по-висока заплата и по-добри условия.  Имам много сериозни проблеми на регионално ниво. Но това не става с магическа пръчка, лесните решения са популистки.

Лесните решение не работят.

Мисля, че ще има актуализация на бюджета. Ако ще се качват рязко залатите до края на мандата, то трябва да се започне от сега със сигурност. Някакви пари има в бюджета, което вдига стимула за изпълнение на тези обещания“ – казва икономистът.

Какво още каза икономистът Петър Ганев в ефира на Би Ай Ти, вижте в следното видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …